Corianne Roza

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

Ik floreer in hobbelige processen. Met opdrachtgevers die er nog niet helemaal uit zijn.” Eens in de maand zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Corianne Roza:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Drie dagen na mijn diploma-uitreiking op de Agrarische Hogeschool in 1987 toerde ik door de Betuwe als redacteur van een fruitteeltvakblad. Schrijven vond ik altijd fantastisch, maar ik dacht niet dat zo’n talent geld kon opleveren. Tijdens mijn opleiding ontdekte ik hoe ik van schrijven mijn beroep kon maken – juist in een technische branche.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Nooit spijt gehad van die tuinbouwopleiding, al heb ik later nog Nederlandse letterkunde gestudeerd. Mijn klanten zijn namelijk organisaties, grote bedrijven en overheden in en rond de tuinbouwsector. Daarnaast ben ik thuis in de socialehuursector. Een heel ander terrein, met verrassend veel raakvlakken, zoals energiebesparing en bouwen in een groene omgeving.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Ik floreer in hobbelige processen. Met opdrachtgevers die er nog niet helemaal uit zijn. Met een handvol informatie kan ik snel een onderwerp of situatie doorgronden. De juiste vragen stellen, goed luisteren, de kern vatten, op het juiste moment schipperen of vasthoudend zijn… Daar varen zij (de opdrachtgevers en de hobbelige processen) wel bij. Zodat er niet zomaar een tekst ligt, maar een tekst die draagvlak heeft in de organisatie en die – eerste vereiste – zijn doel bereikt.

Wat is het bijzonderste dat je als tekstschrijver is overkomen?
Rozatekst bestaat in 2019 25 jaar. Mijn allereerste baas – van dat fruitteeltvakblad inderdaad – droeg me afgelopen jaar voor om de tekst te schrijven voor het nationale tuinbouwakkoord. Dit plan voor de toekomst van de tuinbouw is in maart ondertekend door de minister van LNV en vrijwel alle tuinbouworganisaties. Dat laatste is bijzonder. Maar voor mij was de aanbeveling van deze man het bijzonderste.

Corianne Roza – www.rozatekst.nl