Je wordt tekstschrijver – en dan?

De teerling is geworpen, het ei is gelegd, je hebt je besluit genomen: je wordt tekstschrijver. Maar in welke vorm? Ga je freelancen? Wil je voor een bureau werken? Vind je het eigenlijk wel prettig om in opdracht te schrijven? Je collega’s in het vak geven je tips en trucs.

Naast vakkennis en schrijfvaardigheid heb je ook ondernemersgeest nodig als je als zelfstandige aan de slag wilt. Of je nu je eigen klantenkring op wilt bouwen of alleen interim-klussen aanneemt, er zijn nóg een aantal beslissingen te nemen. Leer van de tips van je collega-tekstschrijvers bij Tekstnet. We zijn ten slotte allemaal startend tekstschrijver geweest

Praat met ervaren collega’s

Een beroepsvereniging is eigenlijk een soort waakhond die de kwaliteit van het vak bewaakt. Leden van Tekstnet zijn natuurlijk concurrenten van elkaar, maar nog meer ben je collega’s, ieder met zijn unieke ervaring en kwaliteit. Daarom is het goed dat Tekstnet vele manieren kent om van elkaar te leren. Je kunt natuurlijk al je vragen aan de leden van Tekstnet stellen. Daarnaast zijn er Tekstnet-coaches waar je terecht kunt met vakinhoudelijke, bedrijfsmatige of persoonlijke vragen.

Tekstnetters zijn enthousiast, leergierig, ondernemend en collegiaal. Ze zijn uit op kwaliteitsverbetering van zichzelf én hun collega’s.

Schrijven, schrijven, schrijven

Wanneer is iets aantrekkelijk geschreven? Als de lezer zich kan identificeren met een persoon. Wanneer er emoties worden opgeroepen. Als via de webshop van de opdrachtgever meer wordt verkocht dankzij de goede teksten.

Kun jij aantrekkelijk schrijven? Dat weet je alleen als je het veel en vaak doet. En als je leert van de feedback van anderen. Klopt je tekst met het doel? Schrijf je op de juiste toon voor deze doelgroep?

Ik heb ervaring opgedaan met schrijven voor het web door websites van vrijwilligersclubs bij te houden. Gewoon, door te doen en uit te proberen.

Oefening baart kunst

Maar hoe krijg je voldoende praktijkervaring als je nog niet zoveel opdrachtgevers hebt? Hierbij een paar tips:

  • Start een weblog over een onderwerp dat jou goed ligt.
  • Vraag aan je sportvereniging of de wijkkrant of je voor hen mag schrijven.
  • Trek in je baan zoveel mogelijk schrijfwerk naar je toe.
  • Volg een online schrijfcursus en voer alle huiswerkopdrachten uit. Verbeter ze met de tips van de docent of trainer.
  • Stuur een bevriende professional (nadat je het persoonlijk hebt gevraagd natuurlijk) een paar teksten en vraag om feedback.

Elke week moest ik (voor de schrijfopleiding – red.) een tekst inleveren. Dat kostte enorm veel tijd, maar ik heb daar meer van geleerd dan van de theorie in de les.

Tips en advies op een rijtje

Natuurlijk start iedere tekstschrijver op eigen wijze. De een is journalist en wil liever in opdracht schrijven. De ander was accountant en ontdekte zijn schrijftalent. Een derde heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Hoe je ook begint, je hebt altijd iets aan de nuttige tips en adviezen uit de Gids voor tekstschrijvers, gemaakt door Tekstnetleden. Doe er je voordeel mee!

In de tijd dat ik kinderboeken schreef, schoof ik aan bij een prozagroep, waarvan ik bijzonder veel geleerd heb! Al is het maar het omgaan met kritiek.