Wat maakt een tekstschrijver tot een goede tekstschrijver?

“Ik kan best een aardig stukje schrijven, dan hoef jij alleen de taalfouten eruit te halen.”
“Dit onderwerp, daar ben ik expert in, dus ik schrijf zelf voor mijn website.”
“Onze officemanager schrijft al onze teksten.”

Dit soort opmerkingen hoort een tekstschrijver regelmatig. Hoe kun je als professional hier het beste op reageren? Door échte kwaliteit te bieden. En dan gaat het niet alleen om je schrijfvaardigheid, maar ook om de manier waarop je je opdrachtgever adviseert over zaken als de keuze van het medium en het bereiken van de doelgroep.

Een goede tekstschrijver denkt mee met de opdrachtgever

Een opdrachtgever is geïnteresseerd in hoe jouw tekst zijn bedrijf kan helpen om het doel en de doelgroep te bereiken. Voor jou als tekstschrijver is het dus zaak om te achterhalen wat hij precies met de tekst wil bereiken en bij wie. Naast je schrijfvaardigheid zijn ook je communicatie- en adviesvaardigheden belangrijk. Uiteindelijk kom je samen tot het beste resultaat.

Is het doel en de doelgroep vastgesteld, dan volgen in het tekstproces de volgende stappen:

  • de keuze van het teksttype en medium;
  • het bepalen van de precieze inhoud en de lengte;
  • de opbouw van de tekst;
  • de schrijfstijl, rekening houdend met de huisstijl van de klant;
  • en natuurlijk de vormgeving.

Een goede tekstschrijver weet waar zijn of haar kwaliteiten liggen

Zelfinzicht, je professionele profiel, je voorkeursstijl, je niche: tekstschrijvers zijn net ondernemers. Als je start, ben je blij wanneer je het druk krijgt. Pas na een tijdje kom je erachter waar je kwaliteiten liggen. Als professional moet je weten waar je goed in bent, maar ook waarin niet. Het kan dus voorkomen dat je als tekstschrijver een opdracht teruggeeft. Omdat er geen overeenstemming komt met de opdrachtgever. Of omdat de opdracht totaal niet bij je past. Ook dat is kwaliteit bieden. Je moet het maar durven!

Een goede tekstschrijver blijft zich ontwikkelen

Tekstnet organiseert door het jaar heen bijeenkomsten en workshops om meer over het vak te leren. Ook leer je als lid van je collega’s via intervisiegroepen en discussies op deze website. Met zijn allen bewaak je de kwaliteit van het beroep tekstschrijver.

Een goede tekstschrijver vind je bij Tekstnet

Tekstschrijvers heb je in alle soorten en maten. Iedere professionele tekstschrijver heeft een voorkeursstijl. De een schrijft over wetenschappelijke onderwerpen, de ander vooral voor websites. Daarom biedt Tekstnet een handige zoekmachine. Zo kunnen opdrachtgevers snel en eenvoudig die tekstschrijver zoeken die past bij het bedrijf en de opdracht.