Wat verdient een tekstschrijver?

Geschreven in Blog, Ondernemerschap door Olga Leever15 reacties

‘Wat is het uurtarief van een tekstschrijver?’ Die vraag krijgen we bij Tekstnet regelmatig te horen. Vooral beginnende tekstschrijvers willen weten waar ze aan toe zijn.

Informatie over tarieven is lastig te vinden. Op zzp-websites voor vraag en aanbod kom je tekstklussen tegen die een tientje per uur opleveren. Maar op een feestje hoor je een copywriter die bij een communicatieadviesbureau werkt doodgemoedereerd praten over starttarieven van € 150,- per uur. Wat is wijsheid? Advies kan Tekstnet hier niet over geven. Wel doen we regelmatig onderzoek binnen de beroepsgroep. De resultaten hiervan delen we graag.

Uitkomst enquête 2015
Eind 2015 hielden we een enquête onder onze leden, onder meer over uurtarieven. 103 Tekstnetters vulden de enquête in – zo’n 32% van ons bestand. De uitkomst:

 • 45% hanteert een uurtarief tussen 50 en 75 euro
 • 37% hanteert een uurtarief tussen 75 en 100 euro
 • een klein percentage vraagt bedragen tussen 25 en 50 euro of meer dan 100 euro per uur

Ter vergelijking: in de ledenenquête van 2009 lagen de gemiddelden iets hoger. Bijna 50% van de respondenten rekende toen een uurtarief tussen 75 en 100 euro.

Fixed price, paginaprijs?
Een uurtarief is natuurlijk interessant, maar heeft een opdrachtgever niet meer aan een afgesproken totaalprijs? Of aan een vast bedrag per pagina? Ook hierover hielden we een webpoll (in juni 2010). ‘Ik offreer een totaalprijs en houd me daaraan’, zei 46% van de respondenten. 33% zei een geschatte totaalprijs te offreren en extra uren op nacalculatie te berekenen. 18% zei: ‘Ik houd mijn uren bij en breng die in rekening.’ Een zeer klein percentage rekende een prijs per pagina of per woord.

Weet wat je waard bent
Het is fijn om te weten welke tarieven gebruikelijk zijn. Zo kun je beter bepalen wat je waard bent en kun je een eerlijke prijs doorberekenen aan de klant. Tegelijkertijd blijven uurtarieven een lastig onderwerp. Er spelen zoveel factoren mee. De één werkt sneller dan de ander. De één zet de eierwekker aan zodra een klant belt, de ander rekent overleg en telefoongesprekken niet door. Enzovoort, enzovoort. Over al deze factoren verscheen eerder een artikel in Intermediair.

Mijn credo is: doe jezelf niet tekort. Een goede tekstschrijver denkt mee met de klant. Hij weet feilloos hoe hij de lezer kan raken en tot actie kan aansporen. En deze expertise is veel waard.

Overigens: een goede tekstschrijver werkt niet voor nop. Je diensten gratis inzetten ‘om je naamsbekendheid te vergroten’? Echt niet! De actie #tegendebakker was mij dan ook uit het hart gegrepen.

 

Over de auteur

Olga Leever

Bekijk hier haar volledige Tekstnet profiel.

Reacties

  1. Als je niet naar uren of woorden kijkt, waar baseer je de projectprijs dan op, Johan?

   1. Dag Liesbeth,
    Ik neem alles mee (woorden, uren) en de ervaring uit het verleden. Wat ik vooral belangrijk vind: ik doe het voor 1 eindprijs of 1 afgesproken tarief.

 1. Pingback: Wat verdien ik? – Wout Sorgdrager

 2. Helemaal mee eens, Olga. Toen ik indertijd begon (1989) kreeg ik van ervaren freelancers het advies om zeker niet te laag te gaan zitten met mijn uurtarief (toen 80 gulden per uur). Ging je daaronder zitten uit marktoverwegingen, dan werd je al snel (veel) minder serieus genomen door opdrachtgevers. Ik hield mij aan de tariefadviezen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), maar die adviezen mogen niet meer. Ook Tekstnet mag dat niet (meer) doen, dus concurreren we elkaar de tent uit.

 3. Klopt Lex, adviseren mag niet meer. Maar mijn ervaring is dat goede opdrachtgevers het kaf absoluut van het koren kunnen scheiden. Mensen die zich voor 30 euro per uur als tekstschrijver laten inhuren kunnen vast een tekstje zonder spelfouten schrijven. Zorgen dat je lezer van begin tot eind geboeid blijft is echter een vak. De klant komt er snel genoeg achter dat goedkoop duurkoop is!

 4. Ben erg blij met de uitkomst van jullie onderzoek. Ik kom ook ‘duikers’ tegen in offertetrajecten en begon me echt zorgen te maken over de uitholling van het vak: ‘iedereen kan toch een tekstje schrijven?’ En iedereen kan vertalen en foto’s maken – tuurlijk! Doe je best! Laten we vooral als beroepsgroep onze rug recht houden.

  1. Author

   Zo is dat, Marieke! Er zijn genoeg mensen die een beetje kunnen schrijven en zichzelf tekstschrijver noemen. Maar de opdrachtgever herkent een kwaliteitstekst echt wel en is (terecht) bereid daarvoor te betalen. Wil de klant voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dan is -ie bij mij althans aan het verkeerde adres 😉

 5. Misschien toch niet verkeerd dat erg minimum tarieven wettelijk worden vastgelegd. En veel voorkomend probleem bij zzp ers. Leuk artikel.

 6. Goed en herkenbaar verhaal. Een goede tekstschrijver/copywriter is een goede betaling waard. Ooit heb ik – gefrustreerd door schnabbelende woordenplakkers die via de bekende sites voor een fractie van een normaal uurtarief werken – meegepitcht op een klus en desgevraagd een idioot laag uurtarief genoemd. In tegenstelling tot alle andere keren, nam de opdrachtgever in spe direct contact op en wilde graag met mij in zee, juichend om het lage tarief. Toen ik vertelde dat ik weliswaar weinig kost maar tergend langzaam en rommelig werk, was de belangstelling meteen over.

 7. Dit blijft een mooie discussie. Mooi weergegeven op je website, Johan, complimenten :-).

  Met de meeste van mijn opdrachtgevers werk ik al jaren samen. Voor de standaardproducten (o.a. klantverhaal, redigeerwerkzaamheden) die regelmatig terugkomen reken ik met een vaste prijs per product. Is de briefing minder vastomlijnd en wordt van mij meedenkwerk gevraagd (denk mee over onderwerpen et cetera), dan geef ik een voorlopige prijsopgaaf met daarin opgenomen ruimte voor aanpassing in prijs.

 8. Leuke artikelen allemaal. Ik schrijf al een aantal jaren.
  Tot heden korte verhalen (50 stuks) en gedichten (40 stuks),
  Deze wil ik bundelen en laten uitgeven.

  Inmiddels heb ik ook wat copywriting gedaan en wil eigenlijk in opdracht schrijven.
  Hoe pak je dat aan ?
  Zijn er plaatsen waar ik opdracht gevers kan vinden ?

  Groetjes,
  Jan

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.