‘Wat is het uurtarief van een tekstschrijver?’ Die vraag krijgen we bij Tekstnet regelmatig te horen. Vooral beginnende tekstschrijvers willen weten waar ze aan toe zijn. Ik schreef er in 2016 voor het eerst een blog over. De blog heb ik in februari 2024 geactualiseerd. Belangrijkste bevindingen over 2023: de gemiddelde uurprijs van tekstschrijvers is zo’n 8% gestegen. En in 2023 zagen tekstschrijvers hun omzet verder groeien, net als in 2022.
Informatie over tarieven is lastig te vinden. Op zzp-websites voor vraag en aanbod kom je tekstklussen tegen die een tientje per uur opleveren. Maar op een feestje hoor je een copywriter die bij een communicatieadviesbureau werkt doodgemoedereerd praten over starttarieven van € 150,- per uur. Wat is wijsheid? Advies kan Tekstnet hier niet over geven. Wel doen we jaarlijks onderzoek binnen de beroepsgroep met de Tekstnet Tarievenmonitor. De resultaten hiervan delen we graag.
Uitkomst Tarievenmonitor
Eind 2023 hielden we een online enquête onder onze leden over uurtarieven en omzet. Het was de vierde keer dat we dit onderzoek deden. 130 leden vulden de enquête in. Van hen werkt 81% fulltime als tekstschrijver. Dit zijn de resultaten:
- In 2023 was het meest gehanteerde uurtarief van zelfstandige tekstschrijvers 85 euro, exclusief btw.
- Van de ondervraagde tekstschrijvers verhoogde 55% in 2023 het tarief en 45% is van plan om dat in 2024 ook of weer te doen.
- Net als vorig jaar zag het grootste deel van de tekstschrijvers (51%) de omzet stijgen. Voor 29% van steeg die met 10 tot 20%. Bij 19% zelfs met meer dan 30%.
Fixed price, paginaprijs?
Een uurtarief is natuurlijk interessant, maar heeft een opdrachtgever niet meer aan een afgesproken totaalprijs? Het blijkt dat 90% van de zelfstandig tekstschrijvers meerdere uurtarieven heeft, bijvoorbeeld voor goede doelen en grote of langlopende opdrachten. De fixed price wordt door 35% van de respondenten gehanteerd, onder meer voor prijzen per pagina. En 45% zegt met projectprijzen te werken. Ook is er een klein percentage tekstschrijvers dat woordprijzen gebruikt. Korting geven blijft gangbaar: 64% doet dat geregeld. Het meest gegeven kortingspercentage is net als voorgaande jaren 10%. Van hun gewerkte uren konden tekstschrijvers vorig jaar ongeveer 70% factureren bij opdrachtgevers: even veel als in 2022 en 2021.
Bekijk alle resultaten van de Tarievenmonitor
Weet wat je waard bent
Het is fijn om te weten welke tarieven gebruikelijk zijn. Zo kun je beter bepalen wat je waard bent en kun je een eerlijke prijs doorberekenen aan de klant. Tegelijkertijd blijven uurtarieven een lastig onderwerp. Er spelen zoveel factoren mee. De één werkt sneller dan de ander. De één zet de eierwekker aan zodra een klant belt, de ander rekent overleg en telefoongesprekken niet door. Enzovoort, enzovoort. Lees meer over deze factoren in dit artikel in Intermediair.
Mijn credo is: doe jezelf niet tekort. Een goede tekstschrijver denkt mee met de klant. Hij weet feilloos hoe hij de lezer kan raken en tot actie kan aansporen. En deze expertise is veel waard!
Overigens: een goede tekstschrijver werkt niet voor nop. Je diensten gratis inzetten ‘om je naamsbekendheid te vergroten’? Echt niet! De actie #tegendebakker was mij dan ook uit het hart gegrepen. De hashtag verscheen voor het eerst in 2015, maar kom je nog steeds regelmatig tegen. En terecht!
Olga Leever zegt
Beste Jan, leuk dat je in opdracht wilt gaan schrijven! Hoe je dat kunt aanpakken, lees je in onze gids voor tekstschrijvers. Die vind je hier: https://tekstnet.nl/tekstschrijver-worden/gids-voor-tekstschrijvers/
We organiseren op 27 november ook een workshops voor startende tekstschrijvers, is dat iets voor jou? https://tekstnet.nl/evenementen/pas-gestart-als-tekstschrijver-deze-valkuilen-kun-je-beter-vermijden/
Hartelijke groet, Olga Leever
Sonja - the Write Partner zegt
Dit blijft een mooie discussie. Mooi weergegeven op je website, Johan, complimenten :-).
Met de meeste van mijn opdrachtgevers werk ik al jaren samen. Voor de standaardproducten (o.a. klantverhaal, redigeerwerkzaamheden) die regelmatig terugkomen reken ik met een vaste prijs per product. Is de briefing minder vastomlijnd en wordt van mij meedenkwerk gevraagd (denk mee over onderwerpen et cetera), dan geef ik een voorlopige prijsopgaaf met daarin opgenomen ruimte voor aanpassing in prijs.
Johan Koning zegt
Ik heb het verhaal maar eens een stevige update gegeven, met dezelfde strekking https://www.johankoning.nl/tarieven-tekstschrijver/
Peter van Vleuten zegt
Goed en herkenbaar verhaal. Een goede tekstschrijver/copywriter is een goede betaling waard. Ooit heb ik – gefrustreerd door schnabbelende woordenplakkers die via de bekende sites voor een fractie van een normaal uurtarief werken – meegepitcht op een klus en desgevraagd een idioot laag uurtarief genoemd. In tegenstelling tot alle andere keren, nam de opdrachtgever in spe direct contact op en wilde graag met mij in zee, juichend om het lage tarief. Toen ik vertelde dat ik weliswaar weinig kost maar tergend langzaam en rommelig werk, was de belangstelling meteen over.
Albertino zegt
Misschien toch niet verkeerd dat erg minimum tarieven wettelijk worden vastgelegd. En veel voorkomend probleem bij zzp ers. Leuk artikel.
Marieke Keur zegt
Ben erg blij met de uitkomst van jullie onderzoek. Ik kom ook ‘duikers’ tegen in offertetrajecten en begon me echt zorgen te maken over de uitholling van het vak: ‘iedereen kan toch een tekstje schrijven?’ En iedereen kan vertalen en foto’s maken – tuurlijk! Doe je best! Laten we vooral als beroepsgroep onze rug recht houden.
Olga Leever zegt
Zo is dat, Marieke! Er zijn genoeg mensen die een beetje kunnen schrijven en zichzelf tekstschrijver noemen. Maar de opdrachtgever herkent een kwaliteitstekst echt wel en is (terecht) bereid daarvoor te betalen. Wil de klant voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dan is -ie bij mij althans aan het verkeerde adres 😉
Olga Leever zegt
Klopt Lex, adviseren mag niet meer. Maar mijn ervaring is dat goede opdrachtgevers het kaf absoluut van het koren kunnen scheiden. Mensen die zich voor 30 euro per uur als tekstschrijver laten inhuren kunnen vast een tekstje zonder spelfouten schrijven. Zorgen dat je lezer van begin tot eind geboeid blijft is echter een vak. De klant komt er snel genoeg achter dat goedkoop duurkoop is!
Lex Boezeman zegt
Helemaal mee eens, Olga. Toen ik indertijd begon (1989) kreeg ik van ervaren freelancers het advies om zeker niet te laag te gaan zitten met mijn uurtarief (toen 80 gulden per uur). Ging je daaronder zitten uit marktoverwegingen, dan werd je al snel (veel) minder serieus genomen door opdrachtgevers. Ik hield mij aan de tariefadviezen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), maar die adviezen mogen niet meer. Ook Tekstnet mag dat niet (meer) doen, dus concurreren we elkaar de tent uit.
Johan Koning zegt
Meer dan eens met dit stuk. Mijn aanvulling: http://www.johankoning.nl/verhaal-johan-koning-letterluck-tekst-voor-u/tarieven-tekstschrijver-johan-koning/
Olga Leever zegt
Dank voor je aanvulling Johan!
Liesbeth de Goed zegt
Als je niet naar uren of woorden kijkt, waar baseer je de projectprijs dan op, Johan?
Johan Koning zegt
Dag Liesbeth,
Ik neem alles mee (woorden, uren) en de ervaring uit het verleden. Wat ik vooral belangrijk vind: ik doe het voor 1 eindprijs of 1 afgesproken tarief.