Als je een opdracht laat doen door een zelfstandig tekstschrijver, wil je er zeker van zijn dat je voor hem of haar geen loonheffingen hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Daarvoor kun je een DBA-overeenkomst afsluiten. Maar dat is lang niet altijd nodig.
Op 1 mei 2016 is de VAR vervangen door de Wet DBA. Deze wet vraagt van opdrachtgevers en opdrachtnemers dat zij aantonen dat er tussen hen geen arbeidsrelatie bestaat. Zo nodig kun je daarvoor een DBA-overeenkomst afsluiten. Daarin staan afspraken over de manier waarop je met de tekstschrijver samenwerkt. Als je je beiden houdt aan de afspraken in de overeenkomst, weet je zeker dat je geen loonheffingen hoeft af te dragen.
Wanneer is een DBA-overeenkomst nodig?
Een DBA-overeenkomst is alleen nodig voor opdrachten waarbij mogelijk sprake is van een arbeidsrelatie. Bijvoorbeeld als je een tekstschrijver voor langere tijd op vaste tijden op de redactie of communicatieafdeling van jouw bedrijf laat werken.
Een DBA-overeenkomst is niet nodig wanneer de zelfstandigheid van de tekstschrijver overduidelijk is. Denk aan afgebakende opdrachten met een duidelijke resultaatverplichting, die de tekstschrijver op zijn eigen kantoor uitvoert of slechts incidenteel bij jou op kantoor.
Hoe kom je aan een DBA-overeenkomst?
Tekstnet heeft een heldere, eenvoudige modelovereenkomst opgesteld voor tekstopdrachten. Deze is goedgekeurd door de Belastingdienst onder nummer 91016.72337. De overeenkomst is bedoeld als bijlage bij een offerte of opdrachtbevestiging. Vraag je tekstschrijver dus eerst om een offerte te maken of maak zelf een opdrachtbevestiging en voeg de DBA-overeenkomst daaraan toe. In de overeenkomst zelf hoef je dan alleen nog maar je adresgegevens in te vullen en het nummer van de offerte of opdrachtbevestiging. Download de DBA-modelovereenkomst van Tekstnet (bewerkbare versie in Word).
Overigens kun je ook zelf – bij voorkeur samen met de opdrachtnemer – een DBA-overeenkomst opstellen en die laten goedkeuren door de Belastingdienst. Of je kunt gebruikmaken van een van de modelovereenkomsten die de Belastingdienst heeft gepubliceerd. Let er wel op dat de overeenkomst alleen geldig is als deze door jou en de tekstschrijver is ondertekend.
Moet je voor elke opdracht een aparte overeenkomst afsluiten?
Voor alle opdrachten waarvoor een DBA-overeenkomst nodig is, kun je dezelfde modelovereenkomst gebruiken. Wel moet je daarin per opdracht extra gegevens invullen, bijvoorbeeld over de inhoud en duur van de opdracht. Besteed je regelmatig korte opdrachten uit aan dezelfde tekstschrijver? Dan kun je ook een DBA-overeenkomst afsluiten voor een of meerdere jaren. Een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst is vijf jaar geldig.
Heb je met een DBA-overeenkomst al je risico’s afgedekt?
Een DBA-overeenkomst biedt alleen zekerheid als beide partijen zich in de praktijk houden aan de afspraken die in de overeenkomst staan. Constateert de Belastingdienst dat de werkwijze in de praktijk toch wijst op een arbeidsrelatie, dan kun je alsnog naheffingen krijgen.
Hoe ziet de toekomst van de Wet DBA eruit?
In het regeerakkoord van oktober 2017 heeft de regering aangekondigd dat de Wet DBA wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een nieuwe wet. In 2023 heeft de minister daar een wetsvoorstel voor gedaan met de titel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Hierover is in oktober 2023 een internetconsultatie gehouden. Het is nu afwachten hoe het met dit wetsvoorstel verder gaat.
Tot die tijd blijft de Wet DBA bestaan, maar wordt hier niet op gehandhaafd. Dat betekent dat je geen boete of naheffing krijgt als je je niet aan de regels houdt. Behalve als je dat opzettelijk doet. Je leest meer over de controles op de website van de Belastingdienst. Meer informatie over de vervanging van de Wet DBA vind je op de website van ZIPconomy.
Meer informatie
- Whitepaper van ZiPconomy met 12 punten die elke opdrachtgever moet weten over de Wet DBA.
- Informatie van de Belastingdienst over de Wet DBA, inclusief een aantal voorbeeldovereenkomsten.
- Informatie van de Rijksoverheid over de inhuur van zelfstandigen.