Iedereen kent de reclame waarin een blondine aan de bar zit en haar wordt gevraagd of ze een drankje wil. De blondine blijkt een blonde man met lang haar te zijn. Terwijl men dat soort fouten in het echte leven wenst te voorkomen, gaat het op papier maar al te vaak mis.
Woordenboeken en het Groene Boekje geven het geslacht van woorden aan, dus een probleem hoeft het niet te zijn. Daarnaast zijn er ezelsbruggetjes om het geslacht van woorden vast te stellen. Zo worden namen van organisaties en instellingen behandeld als mannelijk. Adviesraden zijn mannelijk (ezelsbruggetje: ‘goede raad is mannelijk’). Verder zijn woorden die beginnen met ‘het’, zoals ‘het kabinet’, onzijdig. Bij onzijdige woorden horen mannelijke verwijzingen.
Onduidelijker zijn woorden die beginnen met ‘de’, zoals ‘de regering’. Er bestaan wel vaste regels: de-woorden die eindigen op -ing (regering), -heid (hardheid), -nis (kennis), -schap (gemeenschap), -ie (organisatie), -teit (kwaliteit) en -tuur (programmatuur) zijn vrouwelijk. Er zijn ook woorden die zowel mannelijk als vrouwelijk kunnen zijn, zoals ‘taal’. Handig om te weten: er zijn meer vrouwelijke dan mannelijke woorden.
Tip
Let goed op het geslacht van een woord. Er zijn regels, maar die zijn niet altijd even duidelijk en direct toepasbaar.Raadpleeg bij twijfel een goed woordenboek.