Computers dienen de mens. Iedereen kan tegenwoordig gemakkelijk in teksten ‘knippen’ en ‘plakken’. Ook worden stukken vaak gemaild, gewijzigd en weer doorgemaild. Dat geeft niet, maar het leidt nogal eens tot allerlei slordigheden. Zoals tikfouten of woorden die per ongeluk blijven staan. Om nog maar te zwijgen over het verkeerd spellen van namen..
Ook ambtenaren zijn slordig in hun taalgebruik, zo blijkt uit allerlei nota’s. Bijvoorbeeld: ‘Tevens is het voorstel om de Waldorpstraat na sluiting van de tippelzone op de hospotlijst te handhaven.’ In de voorgaande zin ontbreekt een ‘t’. (Zie ‘Lelijke woorden’ voor meer over de term ‘hotspot’). Of neem de zin: ‘Voor een grootschalige ontwikkelingen gekoppelde tentoonstellingen en minisymposia is een extra budget nodig.’ Hier had in plaats van ‘een’ het woord ‘aan’ moeten staan.
Het fout schrijven van woorden is ‘een beetje dom’. De spellingcontrole van Word en het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal, helpen dat te voorkomen. Wat altijd goed werkt, is een stuk printen en het op papier even nalezen. Fouten zijn op papier sneller te zien dan op het beeldscherm. Laat anderen ook ‘meelezen’. Vraag bijvoorbeeld een secretaresse of andere collega’s de tekst te controleren. Geef hun dan wel de tijd, want haastige spoed doet een tekst zelden goed.
Tip
Controleer een stuk altijd goed. Print het bij voorkeur even. Zorg ook dat andere mensen de tekst controleren en dat ze hiervoor ook werkelijk de tijd hebben.