‘Shit, waar is mijn pen?’ Met klamme oksels spring ik op. Snel gris ik een Bic van het bureau van de geïnterviewde, die net koffie voor me haalt. Oké, dat verzin ik. Maar ik vergeet wel regelmatig mijn pen. Superonhandig voor een tekstschrijver. Gelukkig heb ik daar nu iets op gevonden.
Komen de regendruppels van je rikketikketik uit de hemel, heb ik natuurlijk wél een zonnebril, maar geen plu bij me. Het gebeurt me vaak. Te vaak. Misschien ben ik gewoon optimistisch. Maar je kunt het ook slecht voorbereid noemen.
Het is voor mij zoiets als naar een interview gaan zonder pen. Gelukkig zijn pennen niet héél schaars. Met een goede smoes of een omweg via de winkel redde ik me er meestal wel uit. Toch had ik mezelf die zweethanden liever bespaard.
Kerstcadeau
Zonder pen op pad, ik doe het nog steeds. Maar dat is niet meer zo erg. Want als kerstcadeau gaf ik mezelf een paar jaar geleden een beschrijfbare tablet cadeau. Standaard schrijfgerei mág nu in de la blijven.
Ik kocht mijn tablet vooral voor een lange reis. Ik zou ook werken onderweg en ik wilde mijn oude aantekeningen meenemen en tegelijkertijd nieuwe schrijfsels goed kunnen archiveren. Daar is een beschrijfbare tablet perfect voor, merkte ik al snel. Die van mij deelde ik in met mapjes per soort klus en opdrachtgever. Aantekeningen kwamen automatisch op mijn laptop terecht, zo gauw ik contact maakte met wifi. Belde een opdrachtgever om een artikel van een half jaar geleden nog eens aan te passen? Geen probleem! In een handomdraai vond ik mijn oude aantekeningen terug.
Vriendelijk grijs hulpje
Iedere mondelinge briefing, elk interview, alle brainfarts en brainstorms krabbel ik tegenwoordig op mijn digitale kladblok. Ook een fijn voordeel, van meer esthetische aard: het grabbelen in een tas met loshangende slierten papier en ongelukkig gevouwen vellen is verleden tijd.
Er zijn verschillende beschrijfbare tablets op de markt. Sommige leggen direct een lijntje met apps als Gmail en Google Drive. Andere kun je ook gebruiken als e-reader. En er zijn er die enkel functioneren als digitaal notitieblok, zonder verdere digitale poespas zoals afleidende meldingen of hippe geluiden. Ik koos voor deze laatste variant. Mijn vriendelijke grijze assistent kan zelfs handschrift omzetten in getypte tekst (óók de hanenpoten die ik produceer wanneer ik meeschrijf tijdens een interview).
Goed voorbereid op pad
Wat een fijn hulpmiddel is dit. Voor penvergetende tekstschrijvers zoals ik, en voor collega’s die hun schrijfwaar wel netjes op zak hebben. Ik kan in ieder geval niet meer zonder. De overzichtelijkheid en archieffunctie zijn fijn, het apparaatje is licht en dun. De stylus waarmee ik schrijf, plakt er met een krachtige magneet aan vast.
Tegenwoordig ga ik dus zorgeloos én goed voorbereid op pad. Dankzij mijn beschrijfbare tablet. Tot ik mijn tas open. Neeeeee! Vergeten op te laden!
Afbeelding via Pixabay, gemaakt door Marije Berting