Wim Huijser

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Mijn onderwerpen treed ik het liefst zo onbevangen mogelijk tegemoet. Vanuit je eigen ‘nieuwsgierigheid’ ontstaat het beste werk.”

In deze rubriek zetten we elke twee weken een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Wim Huijser:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Tot 2010 was ik organiserend hoofdredacteur en conceptmaker van verschillende tijdschriften. Schrijven deed ik er een beetje bij, maar ik raakte steeds jaloerser op collega’s die zich in een grote opdracht konden vastbijten.

Wat doe je nu?
Ik schrijf, zoals ik dat graag noem, over onderwerpen op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Behalve vanuit mijzelf, doe ik dat voor tijdschriften en organisaties.

Op welke opdracht ben je het trotst?
De opdracht die ik in 2011 van de Stichting Dordtse Academie kreeg om binnen vier jaar de biografie van de schrijver-dichter C. Buddingh’ te voltooien. Het boek werd in 2015 genomineerd voor de ECI Literatuurprijs.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Mijn onderwerpen treed ik het liefst zo onbevangen mogelijk tegemoet. Vanuit je eigen ‘nieuwsgierigheid’ ontstaat het beste werk. Ik huldig dan ook het standpunt dat je die positie moet koesteren. Probeer ook van een kleinere opdracht een zoektocht te maken en stel je tot doel anderen een verhaal over de materie te vertellen. Als je dat boeiend kunt, heb je meestal ook een goede tekst geschreven.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Blijf dicht bij jezelf en probeer bij lastige opdrachten de vraag te beantwoorden: doe je het uit angst of uit liefde?

Wat is het vreemdste wat je als tekstschrijver is overkomen?
Dit jaar kreeg ik het verzoek als ghostwriter een ‘bestseller’ over coaching te schrijven. Kan een verzoek uitdagender klinken? Toch was me na een gesprek over de voorgestelde werkwijze volkomen helder dat ik deze lucratieve opdracht beter kon laten passeren.

Wim Huijser — www.wimhuijser.nl