Belastingdienst

Het blijft oppassen met de Wet DBA

Geschreven in Actueel door Marlies Wopereis0 reacties

Eind vorig jaar liet staatssecretaris Wiebes weten dat de handhaving van de Wet DBA voorlopig zou worden opgeschort. Veel zzp’ers haalden toen opgelucht adem. Op 7 september bracht Zipconomy echter een verontrustende memo van de Belastingdienst naar buiten. Hieruit blijkt dat zzp’ers bij een controle van de Belastingdienst nog steeds het risico lopen hun aftrekposten kwijt te raken. Wat betekent dit nieuws voor tekstschrijvers? 

Dit nieuws is vooral relevant voor tekstschrijvers die opdrachten doen die enigszins lijken op een dienstverband. Denk aan langdurige opdrachten waarbij je bijvoorbeeld 4 dagen per week bij je opdrachtgever op kantoor werkt. Als de Belastingdienst bij deze opdrachtgever komt controleren, kan de inspecteur oordelen dat er sprake is van een dienstbetrekking in plaats van ondernemerschap. En dat jouw inkomsten uit deze werkzaamheden dus niet te kwalificeren zijn als ‘winst uit onderneming’.

Financiële aderlating
Uit de genoemde memo van de Belastingdienst blijkt nu, dat de inspecteurs in deze gevallen de inkomsten moeten kwalificeren als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Afhankelijk van de grootte van de opdracht kan dat ertoe leiden dat je geen recht meer hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Netto kun je hier dus flink onder lijden. Je opdrachtgever daarentegen, gaat vrijuit. Wiebes heeft immers zwart-op-wit gesteld dat zij tot 1 juli 2018 geen boetes en naheffingen krijgen. Dat laatste geldt overigens ook voor zzp’ers, maar ook zonder boetes is het een flinke aderlating als je je ondernemersaftrek verliest.

Hoe kun je dit voorkomen?
‘Het is de vraag of de soep zo heet gegeten wordt’, relativeert Zipconomy het nieuws. Maar wil je voorkomen dat jou dit overkomt en doe je een opdracht die enigszins lijkt op een dienstverband? Sluit dan met je opdrachtgever een DBA-overeenkomst af en – belangrijker nog! – houd je aan de afspraken die in die overeenkomst staan. Dit betekent vooral dat je goed moet aantonen dat je de opdracht geheel zelfstandig uitvoert en dat er geen sprake is van werkgeversgezag. Hoe dat zit, lees je in de toelichting bij de DBA-overeenkomst van Tekstnet. Deze overeenkomst is bruikbaar voor elke tekstopdracht.

 

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.