Walter Wijnhoven

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Over welk onderwerp je ook schrijft, het wordt vanzelf interessant zodra je je erin verdiept.” Eens in de maand zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Walter Wijhoven:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Tot verbazing van mijn kleuterjuf schreef ik al woordjes in de zandbak. ‘Walter schrijft!’ riep ze verrast. Het zat er dus al vroeg in. Jarenlang schreef ik als freelancer, naast een baan in loondienst bij respectievelijk een universiteit, het bedrijfsleven en een communicatiebureau. Die ervaringen komen mij nu als zelfstandige goed van pas.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Als ‘journalistieke kameleon’, zoals bureau [De Redactie] mij noemde, schrijf ik artikelen, interviews, columns en speeches over uiteenlopende onderwerpen. Onder meer als tekstschrijver en ghostwriter voor Deloitte en als redacteur voor publieksblad PC-Active. Namens MYbusinessmedia ben ik hoofdredacteur van Product Magazine, over innovatieve producten en design.

Op welke opdracht ben je het meest trots?
Samen met een groep enthousiastelingen maakte ik een fraaie glossy over het Eurovisie Songfestival, met een budget van nul euro. Ik interviewde onder andere Sandra Reemer. Trots ben ik ook op artikelen voor maandblad Vorsten, zoals interviews met leden van de hofhouding waaronder de Hofmaarschalk.

Wat is het beste advies aan collega’s?
Over welk onderwerp je ook schrijft, het wordt vanzelf interessant zodra je je erin verdiept.

Wat is het vreemdste wat je als tekstschrijver is overkomen?
Na een reis van ruim vier uur arriveerde ik op mijn bestemming voor een interview. De deur opende op een kier en een stem bromde: ‘O ja, de journalist. Sorry maar ik heb bij nader inzien geen belangstelling.’ Nadat ik figuurlijk door de grond zakte, zwaaide na een minuut de deur open. Het was een grap van de te interviewen persoon, cabaretier van beroep…

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Dankzij Tekstnet ben je omringd door vakgenoten waarmee je gemakkelijk in contact kunt komen. Dat is behalve erg nuttig ook zeer aangenaam.

Walter Wijnhoven – issuu.com/walterschrijft