ondernemersnetwerk-als-warm-bad

Thuiskomen

Geschreven in Blog, Ondernemerschap door Marlies Wopereis2 reacties

Toen ik zo’n 13 jaar geleden als zelfstandig ondernemer begon, kwam ik erachter dat er heel wat ondernemersnetwerken zijn. Netwerken van startende ondernemers, vrouwelijke ondernemers, lokale ondernemers, koffiedrinkers, borrelaars, ontbijters en dineerders. En daarnaast had je Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers. Dat is de enige club waar ik nog steeds lid van ben. Al was het geen liefde op het eerste gezicht.

Afknapper
Mijn eerste Tekstnetbijeenkomst verliep rampzalig. Door omstandigheden kwam ik veel te laat. Het zaaltje puilde aan alle kanten uit. Ik kon alleen nog tegen de muur aan staan. Het verhaal kon ik nauwelijks volgen, laat staan dat ik mee kon praten. En de koffie stond ver buiten handbereik.

Daarna was er een borrel in het aangrenzende café. Maar daar stonden zoveel andere bezoekers, dat ik de Tekstnetters er niet uit kon halen. Een paar keer sprak ik iemand aan. Bleek het een gemeenteambtenaar te zijn. Of een verzekeringsadviseur. Teleurgesteld blies ik de aftocht.

Herkansing
Een paar maanden later was er Tekstnetwerken, het 2-jaarlijkse workshop- en netwerkevenement van Tekstnet. Ik besloot de club nog één kans te geven. Gelukkig maar. Want naast een paar leerzame workshops – ik maakte er kennis met storytelling voordat de rest van Nederland daar ooit van gehoord had – ontmoette ik er opvallend veel aardige mensen. Mensen bij wie ik me direct thuis voelde. In de loop van de tijd kwam ik erachter waaraan dat lag.

Gemene delers
Want ook al is niet elke Tekstnetter hetzelfde, toch zie ik bij velen een aantal eigenschappen terug. Zo zijn het vaak mensen die niet per se op de voorgrond willen treden, maar die wel houden van een goed gesprek. Die gul hun ervaring en kennis delen, en ook aandachtig luisteren naar anderen. Die een grote liefde hebben voor hun vak, net als voor de onderwerpen waarover ze schrijven. Met wie je kunt lachen, drinken en geiten, en met wie je ook je zorgen kunt delen.

Warm bad
Het zijn eigenschappen die perfect passen bij tekstschrijvers. Want om het verhaal van je opdrachtgever treffend te verwoorden, moet je goed kunnen luisteren, geïnteresseerd zijn in wat je schrijft en de ander met verve laten schitteren. Het zijn ook eigenschappen die bijdragen aan een hecht collegiaal netwerk, waarin de leden oog hebben voor elkaar. Dat merkten we laatst nog bij het verdrietige overlijden van Josephine, een prominent Tekstnetlid. Onze voorzitter schreef toen het volgende op ons forum:

‘Dat iedereen zo betrokken is bij het overlijden van Josephine vind ik heel bijzonder. Dat zegt iets over Josephine, maar ook over ons als vereniging. We zijn een warme, lieve, menselijke club. Dat is iets om te koesteren – en om trots op te zijn. Dank jullie wel daarvoor.’

Ik kan niet anders dan me daarbij aansluiten.

Over de auteur

Marlies Wopereis

Bekijk hier haar volledige Tekstnet profiel.

Reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.