Theo van Etten

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Ik denk dat papieren media meer bestaansrecht zullen houden dan we nu denken. Daarbij past een goed geschreven verhaal in plaats van zoekmachinevriendelijke SEO-teksten.” In deze rubriek zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Theo van Etten:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Na 25 jaar in loondienst gewerkt te hebben, besloot ik in 2015 tekstschrijver te worden. Aanvankelijk in de avonduren en het weekend, maar sinds 2017 fulltime.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Als startend tekstschrijver pak ik natuurlijk alles aan, maar het liefst richt ik mij op de samenstelling van bedrijfs- en jubileumboeken. Daarbij verricht ik onderzoek, interview en schrijf ik. Voor fotografie en vormgeving werk ik het liefst met professionals, hoewel ik dat ook zelf kan verzorgen. Daarnaast coördineer ik het drukwerk.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Blijf bij jezelf, dan lever je de beste kwaliteit. Lift niet mee op hypes, puur omdat die zich voordoen.

Hoe zie je de ontwikkeling van het vak?
Ik denk dat papieren media meer bestaansrecht zullen houden dan we nu denken. Daarbij past een goed geschreven verhaal in plaats van zoekmachinevriendelijke SEO-teksten. En dat maakt het vak van tekstschrijver juist interessant.

Wat is bijzonderste wat je als tekstschrijver is overkomen?
Ik vind het bijzonder hoe opdrachten soms ogenschijnlijk naadloos aansluiten bij de ontwikkeling die ik als tekstschrijver doormaak. Besluit ik me te richten op bedrijfsboeken, krijg ik binnen enkele weken daarna een serieuze opdracht! En onlangs volgde ik een serie colleges over de geschiedenis van Noord-Brabant, waarna ik werd gevraagd mee te werken aan een opdracht over religieus erfgoed in deze provincie.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Ik vind het belangrijk om met vakgenoten te kunnen sparren over allerlei zaken die in onze branche spelen. De maandelijkse koffie-ochtenden lenen zich daar uitstekend voor en binnenkort start ik met intervisie.

Theo van Etten – www.theovanetten.nl