beroepsvereniging van tekstschrijvers

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Agenda
  • Forums
  • Intervisiegroepen
  • Actueel
  • Over Tekstnet
  • Contact
  • Login
TEKSTNET

TEKSTNET

beroepsvereniging van tekstschrijvers

  • Home
  • Lid worden
    • Tekstnet-lidmaatschap
    • Blijven leren
    • Kortingen
  • Tekstschrijver worden?
    • Vaardigheden van een tekstschrijver
    • Opleidingen en cursussen
    • Tips voor startende tekstschrijvers
    • Gids voor tekstschrijvers
    • Workshops en bijeenkomsten
  • Kennis delen
    • Intervisie
    • Tekstblad
    • Tekstschrijven A-Z
    • DBA-dossier voor tekstprofessionals
    • Privacywetgeving AVG
  • Collega’s ontmoeten
    • Activiteiten
    • Forums
    • Spotlight
    • Trots op
  • Tekstschrijver zoeken
    • Tekstschrijver zoeken
    • Oproep voor tekstschrijver plaatsen
    • Waarom een Tekstnetter inhuren?
    • Tips voor opdrachtgevers
    • De Wet DBA voor opdrachtgevers
  • Voor leden
    • Ledenzaken
      • Handige mailadressen
      • Uitleg profiel
      • Forums
      • Uitleg over de forums
      • Digitale logo’s
      • Het Pluslidmaatschap
      • Online feedbackworkshop
      • Algemene voorwaarden
      • Kortingen
      • Contributie
      • Lidmaatschap opzeggen
    • Hoe werkt Tekstnet?
    • Verenigingszaken
      • Intervisiegroepen
      • ALV
        • Volmacht afgeven
      • Actief voor Tekstnet
      • Vacatures
        • Vacature webmaster
        • Vacature webredactie
        • Vacature penningmeester
        • Vacature KIK’er
      • Verslag
      • Foto’s van bijeenkomsten
        • Foto’s Tekstnetwerken 2018
      • Nieuwsbrieven van Tekstnet
  • Blog

Schrijven is als koken

Geschreven in Blog, Schrijven door Annemarie Barbier / 11 november 2019 / 3 Reacties

Ehm. En toen was ik stil. Na de vraag ‘hoe doe jij dat nou, een goede tekst schrijven’ stond ik met een mond vol tanden. Alsof ik een standaard werkwijze zou hebben voor alle teksten die ik schrijf. Het ultieme recept, daar ben ik nog steeds naar op zoek. Toch liet de kwestie me niet los. Bestaan er tekstrecepten? Is schrijven net als koken?

Vraagt iemand me om binnen een half uur wat losse aantekeningen tot een korte tekst te verwerken, dan is dat alsof ik het verzoek krijg binnen 30 minuten een simpele pasta op tafel te zetten. Ik kijk in voorraadrek, koelkast en diepvries en gebruik de spaghetti, ui, tomaten en prei die er liggen. Tijd om een recept te zoeken en boodschappen te doen heb ik niet, toch komt er een versbereide en smakelijke maaltijd op tafel. Prima voor een doordeweekse dag.

Zo komt die snelle tekst ook tot stand. Meteen aan de slag met aantekeningen rangschikken en beslissen wat ik wel en niet gebruik. Zorgen voor goed lopende zinnen, een aansprekende titel en tussenkopjes. Tot slot het verhaal nalezen op typefoutjes en klaar is Kees. Keurig alle informatie voor de lezer op een rijtje, simpel en overzichtelijk. Heel geschikt voor een kort nieuwsbericht.

Vijfgangendiner

Voor een groot artikel of een heel magazine kun je mijn manier van werken beter vergelijken met de bereiding van een vijfgangendiner. Ik vraag naar gastenlijst en dieetwensen. We bespreken ideeën voor een thema en ik blader door kookboeken en receptenpagina’s op internet. Uiteindelijk rollen er een paar menu’s uit en soms maak ik een gerecht op proef, om in klein comité te beslissen of dit de goede smaakrichting is. Dan begint het echte werk. Ik scharrel de ingrediënten bij elkaar bij verschillende speciaalzaken en moet nog een keer terug omdat ze niet alles hebben. Dan de bruikbare onderdelen scheiden van de rest. Wel het sap van de sinaasappels bewaren, niet de schillen. Stap voor stap komt elk gerecht af.

Ook een grote schrijfklus vereist veel denkwerk vooraf. Welke informatie opzoeken, wie interviewen? Past hier een artikel, een interview of creatieve vorm als een reisverslag het best? Misschien kan ik uit mijn portfolio een paar voorbeelden laten zien zodat de klant de stijl kiest die hem aanspreekt. Dan een eerste versie schrijven en de feedback afwachten. Soms weer op zoek naar nieuwe informatie omdat de bronnen tegenvielen. Geen moeite is te veel, het gaat immers om een belangrijke verhaal.

Tekstrecept

Ja, schrijven is voor mij net zoiets als koken. Als tekstschrijver ben ik een soort chef-kok en in mijn keuken vind je pen, papier, memoblaadjes en computer. Al lezend, denkend, pratend, schrijvend, schrappend en herschrijvend bereid ik een simpele daghap of een feestmaal. Net als in de keuken bepalen expertise en aandacht, samen met ingrediënten en een vleugje magie, het eindresultaat. Schrijven heeft wel een groot voordeel boven koken: ben ik nog niet helemaal tevreden, dan kan ik tot de deadline de woorden eindeloos opnieuw rangschikken. Dat hoef ik met tomaat of sinaasappels niet te proberen.

Het ultieme tekstrecept heb ik nog niet gevonden. Wel heb ik een antwoord paraat als iemand me nu vraagt hoe ik mijn teksten schrijf, dan vraag ik: wat wil je eten?

Foto: Icons8 Team op Unsplash

Facebook9TweetLinkedInE-mailPrint

Annemarie Barbier

Duidelijk, persoonlijk en klantvriendelijk, dat zijn de kenmerken van al mijn teksten. De ene keer schrijf ik een artikel over wetenschappelijke vinding, de volgende keer een blog voor een softwarebedrijf of een folder voor een net gestarte ondernemer. Die variatie bevalt me.

Bekijk mijn Tekstnet-profiel.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ben Tekstschrijver zegt

    12 november 2019 op 18:39

    Mooi uitgewerkte metafoor. Chapeau!

    Beantwoorden
    • Annemarie Barbier zegt

      13 november 2019 op 15:53

      Bedankt, Ben.

      Beantwoorden
  2. Corianne Roza zegt

    18 november 2019 op 18:34

    Goede vergelijking Annemarie. Geeft een mooi weerwoord voor mensen die zeggen: ‘Zo’n eenvoudig interview, haal jij daar eigenlijk niet je neus voor op?’ Nee dus, ook al sta ik vaak in de keuken voor een vijfgangendiner, soms moet er gewoon een snelle hap op tafel komen en dat moet ook smakelijk zijn. Het biedt ook meteen een verantwoording voor mijn uurtarief. Van een chef verwacht je betere kwaliteit dan van een gaarkeukenkok, met de bijbehorende prijs, ook voor een daghap. Heerlijke column, ik ga nog even verder denken over deze bruikbare metafoor.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Laatste blogs

  • Tussenkopjes als snoeptomaatjes

    Tussenkopjes als snoeptomaatjes

    20 november 2019
  • Schrijvers, hoed u voor de hinkstapsprong

    Schrijvers, hoed u voor de hinkstapsprong

    4 november 2019
  • Hoe ik in de Playboy terechtkwam

    Hoe ik in de Playboy terechtkwam

    28 oktober 2019
  • Zin

    Zin

    17 oktober 2019
  • Doe je het of doe je het niet?

    Doe je het of doe je het niet?

    29 september 2019

Tekstschrijver zoeken

Tekstschrijver zoeken





































Footer

Links voor tekstschrijvers

  • Blog
  • Opleidingen en cursussen
  • Tips voor startende tekstschrijvers
  • Gids voor tekstschrijvers
  • Lid worden
  • DBA-dossier voor tekstprofessionals

Links voor opdrachtgevers

  • Tekstschrijver zoeken
  • Oproep voor tekstschrijver plaatsen
  • Waarom een Tekstnetter inhuren?
  • Tips voor opdrachtgevers
  • De Wet DBA voor opdrachtgevers

Contact

Secretariaat Tekstnet
secretariaat@tekstnet.nl
Stationsplein 12–14
8331 GM Steenwijk

Wil je iemand spreken? Stuur een e-mail met je telefoonnummer en het onderwerp. Je wordt dan gebeld door de juiste persoon.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

Blijf op de hoogte

Vul je naam en mailadres in en ontvang uitnodigingen voor Tekstnet-bijeenkomsten en congressen die openstaan voor niet-leden.

© 2019 | tekstnet | beroepsvereniging van tekstschrijvers
- alle rechten voorbehouden -
privacyverklaring

Deel dit berichtVind je dit een leuk bericht? E-mail het naar een vriend!

E-mail is verzonden!