
Dertien Tekstnetleden uit Amsterdam en omstreken waarvan de helft elkaar goed kent uit de intervisiegroep en de andere helft dit gezelschap voor het eerst ontmoet, hoe breng je die snel tot ongedwongen contact? Daar hadden Ferdinand Pronk en Marjolein Zinkstok iets op gevonden voor deze eerste regionale bijeenkomst in de hoofdstad, belegd vanwege een nieuwe aanmelding voor intervisie. We voerden in het achterhuis van Café De Jaren niet het traditionele voorstelrondje op rij uit, maar werden in tweetallen gekoppeld om aan de hand van de visitekaartjes iets over elkaar te weten te komen. Vervolgens deelden we de opgedane kennis plenair door te vertellen wat er over de ander te melden was. Die variatie hield iedereen uitstekend bij de les.
De aanwezigen, acht van de bestaande intervisiegroep en vijf ‘nieuwkomers’, bleken meer met elkaar gemeen te hebben dan ze wisten. Actief in hetzelfde domein, soortgelijke aanpak van klussen, een drempel om voluit acquisitie te plegen en verwantschap tussen opdrachtgevers, het kwam allemaal naar voren. Ook leerden we de betekenis van elkaars bedrijfsnamen kennen, plus goed bewaarde geheimen zoals de doopnamen van Aleid Bos en het achterstallig onderhoud aan het visitekaartje van Anita Blijdorp.
Intervisiegroep Amsterdam heeft momenteel tien leden, wat praktisch gezien het maximum is. De elfde belangstellende op de wachtlijst plaatsen kan natuurlijk, maar op de ledenlijst van Tekstnet staan nog veel meer Amsterdammers. In die groep bleek bij een kleine peiling per mail voldoende belangstelling om elkaar te ontmoeten tijdens een regionale bijeenkomst en met steun van het bestuur kwam deze dan ook vlot tot stand. Doel: verkennen welke vormen van uitwisseling, samenwerking of intervisie er nog meer mogelijk zijn.
Na de kennismaking zette Petra de Jong uiteen hoe de Amsterdamse intervisiegroep werkt: zes keer per jaar een bijeenkomst, altijd op dinsdagochtend in een zakelijke omgeving (momenteel restaurant Dauphine), plus een zomerborrel als start van de vakantie. De groep werkt met roulerend voorzitterschap en kent een agenda. De voorzitter roept op om punten aan te dragen, leidt de bijeenkomst en rekent de genoten consumpties af (twee rondjes koffie per sessie). Alles kan aan de orde komen: werk bespreken, actuele vragen en kwesties behandelen, elkaars website beoordelen, ondernemerszaken, scholing, enzovoorts. Ook het doorgeven van een opdracht of samenwerken komt voor, maar niet in grote hoeveelheden. Vaste punten op de agenda zijn ook gevolgde scholing, cursussen, congressen, tips over interessante vakgebonden literatuur en andere middelen om het werkzame leven te veraangenamen. Eerder dit jaar leidde bespreking van onze ervaringen met de toelatingsprocedure nog tot enkele aanbevelingen aan het bestuur van Tekstnet.
De Amsterdamse intervisiegroep kan streng zijn, memoreerde de ochtendvoorzitter, die kortgeleden zijn vernieuwde website op de agenda had geplaatst. Daar bleek nog wel wat op aan te merken en de behandeling eindigde met de afspraak dat de site na de zomer weer op de agenda zou komen – want zo’n rondje aanbevelingen is niet vrijblijvend…
Wat is de waarde van intervisie, vroegen de ‘gasten’ nog. Dat verschilt per persoon, maar de rode draad bleek toch wel collegiale discussies over het vak en daarmee verbonden onderwerpen. Voor de zelfstandige zonder directe kantoorcollega’s is intervisie een van de hulpmiddelen tegen het risico van vereenzaming achter het beeldscherm.
Dat smaakte naar meer, maar de intervisiegroep heeft met tien leden echt het maximum bereikt, zodat de vraag op tafel kwam of er voldoende interesse is in een tweede Amsterdams intervisiegezelschap. De vijf gasten trokken vrijwel direct de agenda en daarmee was die vraag beantwoord – zeker omdat zich tijdens de voorbereiding nog enkele andere Tekstnetters hadden gemeld die niet aanwezig konden zijn, maar wel op de hoogte wilden blijven. Tegelijkertijd beviel de gezamenlijke regionale bijeenkomst uitstekend en deze zal daarom worden herhaald, te beginnen met de Amsterdamse Tekstnet-zomerborrel van donderdag 7 juli, 17.00 uur (locatie volgt). De twee intervisiegroepen hebben bovendien de wens uitgesproken om ook een gezamenlijke jaarlijkse Amsterdamse wintersessie te houden, inhoudelijk van karakter.
Verslag: Miro Lucassen
Foto: Marjolein Zinkstok
Contactpersoon nieuwe intervisiegroep Amsterdam: Sylvia Verhulst, sylver@planet.nl. De eerste bijeenkomst van deze groep is dinsdagochtend 5 juli, 10 uur.