Pluslidmaatschap in voorbereiding

Geschreven in Actueel, Uncategorized door Anneke Nunn2 reacties

Dit is het eerste jaar van de nieuwe blijvend-leren-koers van Tekstnet. Geen selectie van leden bij de poort, maar elke tekstprofessional is welkom. En wij faciliteren en stimuleren alle leden om zichzelf permanent als tekstprofessional te ontwikkelen. Wie dat doet, kan Pluslid worden. We zijn nu bezig met de voorbereidingen om het Pluslidmaatschap goed te kunnen uitvoeren. Twee belangrijke ‘projecten’ staan daarbij centraal:

  • De feedbackworkshop ontwikkelen die leden die Pluslid willen worden of blijven eenmalig moeten volgen.
  • Alle administratieve zaken die met het Pluslidmaatschap samenhangen mogelijk maken en automatiseren, zoals het registreren van behaalde Pluspunten en het samenstellen van drietallen voor de collegiale feedbackrondes.

Met het eerste project zijn we al goed op weg: het ontwikkelen van de feedbackworkshop. Over het tweede project valt later in het jaar vast meer te vertellen.

Feedbackworkshop
Het hoofddoel van de feedbackworkshop is om alle leden die Pluslid willen worden of blijven voor te bereiden op de collegiale feedbackrondes. Tijdens de feedbackworkshop krijgt iedereen dezelfde tools en basiskennis aangereikt om op een opbouwende manier feedback te geven op een tekst. De workshop wordt ontwikkeld door de feedbackworkshopcommissie: Willy Francissen, Nancy van Etten, Leonore Noorduyn, Saskia Vonk, Tilly de Waard en Janine Scheper namens het bestuur. We hebben inmiddels diverse overleggen gehad en een aantal keuzes gemaakt.

Verplichte feedbackworkshop is gratis en online
De feedbackworkshop is verplicht en wordt gratis aangeboden door Tekstnet. Het wordt een online, interactieve workshop die elk lid op de eigen locatie en op een zelf gekozen tijdstip kan volgen. Voor de leden die na de online workshop nog ‘live’ willen oefenen, organiseert Tekstnet regelmatig een betaalde vervolgworkshop op locatie. Dus facultatief, als terugkerende workshop in het jaarlijkse Tekstnet-workshopaanbod.

WAT zeg je over een tekst en HOE zeg je dat
De leerdoelen voor de online feedbackworkshop hebben we al geformuleerd. Wij zoeken daar nu de juiste inhoud/theorie, werkvormen en expert(s) bij. De inhoud is gericht op goed analyseren van een tekst en op een opbouwende manier feedback geven aan de schrijver van de tekst. Dus WAT zeg je over een tekst en HOE zeg je dat op zo’n manier dat de ander er iets van leert voor volgende teksten. We hebben al contact gelegd met een ervaren trainer op het gebied van feedback geven op teksten. Zij is bereid om met ons mee te denken over de inhoud en opzet van de online workshop.

E-learningomgeving kiezen
Ook zijn we gestart met ons onderzoek naar een functionele, gebruikersvriendelijke en betaalbare e-learningomgeving voor de feedbackworkshop. Bij voorkeur is dat een online leeromgeving die Tekstnet in de toekomst ook voor andere workshops en bijvoorbeeld webinars kan gebruiken. We hebben al contact gelegd met een ervaren ontwikkelaar van user interfaces die werkt met een e-learningsysteem dat goed aansluit bij onze wensenlijst. Na de zomer nemen we over de e-learningomgeving een besluit.

Voor juli 2019 klaar
Hopelijk kunnen we in het najaar starten met het ontwikkelen van de inhoud en werkvormen van de workshop. De workshop moet kant en klaar opgeleverd zijn voor de zomer van 2019. Je hebt dan nog 1½ jaar de tijd – dus tot en met 31 december 2020 – om de feedbackworkshop en 1 collegiale feedbackronde te doen. Daarmee zijn de 3 verplichte punten van de 5 voor je Pluslidmaatschap binnen.

Voor wie het niet meer weet: het Pluslidmaatschap in de praktijk

Met een eenvoudig puntensysteem brengen we het principe van blijvend leren in de praktijk.

  1. Om Pluslid te worden of te blijven, verzamel je in 2 jaar tijd 5 punten.
  2. Je krijgt punten voor de feedbackworkshop, collegiale feedbackronde, voor het volgen (of geven) van workshops en voor het schrijven van een Tekstnet-blog of artikel in Tekstblad.
  3. De feedbackworkshop en feedbackrondes zijn verplicht, de rest mag je zelf invullen.
  4. Behaalde punten zijn 2 jaar geldig (en tijdens de invoeringsperiode van 2018 tot en met 2020 3 jaar).

We houden jullie op de hoogte!

Janine Scheper

Reacties

  1. Ik vind het hierboven beschreven concept goede reden om me af te gaan melden als lid van Tekstnet.
    Kennelijk wordt de poort wijd opengezet voor Jan en alleman – daarmee sleur je mijne insziens het beoogde keurmerk door de modder – en gaan we intern onderscheid maken op basis van praatsessies. Ik betwijfel of dat nog met tekstkwaliteit te maken heeft. De honderden colleges en trainingen die ik heb verzorgd over tekstkwaliteit lijken me minstens gelijkwaardig aan de gestelde eisen voor een zogenoemd pluslidmaatschap. Tot slot: ik begrijp dat een stukje in Tekstblad wel kan bijdragen aan de benodigde punten, maar over gepubliceerde artikelen en hoofdstukken in boeken wordt niet gerept. Dat lijkt me ondoordacht en onbevredigend.

  2. Ik hoop dat je lid blijft Uriel. Dan kun je in de praktijk ervaren of de blijvend-leren-koers van Tekstnet ook jou als ervaren professional iets oplevert. Misschien wordt de Pluspuntenmatrix hierboven gaandeweg nog uitgebreid, het is een project in ontwikkeling. Gelukkig is Pluslid worden of ‘gewoon’ lid blijven een keuze die iedereen zelf mag maken.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.