Olga Leever

Geschreven in Spotlight door Anneke Nunn

‘Beeld wordt steeds belangrijker. Dus in de toekomst draait het meer en meer om het totaalplaatje. […] Je kijkt per situatie wat de meest geschikte manier is om je boodschap over te brengen. Maar communicatiedragers blijven. Altijd.’

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
In 2005 begon ik als zelfstandig tekstschrijver. Voor die tijd werkte ik als schrijftrainer bij een trainingsbureau. Ik wilde meer vrijheid. En ik wilde meer schrijven. Daarom waagde ik de sprong: ik werd ondernemer. Ik heb nooit een seconde spijt gehad.

Op welke opdracht ben je trots?
In 2010 en in 2016 heb ik een zeer grote klus aangenomen. Het ging in beide gevallen om bedrijven met veel verschillende locaties. In korte tijd moesten honderden webteksten geschreven worden. Dit heb ik gedaan in samenwerking met collega’s die ik zelf heb benaderd. Het geeft een goed gevoel dat je met elkaar zo’n grote opdracht kunt uitvoeren. En het is ook nog eens ontzettend leuk om als team te opereren, want als zzp’er werk je vaak in je eentje.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Het eerste wat ik doe is een logische structuur bedenken voor een tekst. Zodat de lezer stap voor stap door de pagina gaat en bij elk stukje tekst denkt: ‘Aha, zó zit het!’ Ingewikkelde zaken begrijpelijk maken: dat vind ik het leukst om te doen.

Hoe zie je de ontwikkeling van het vak?
Beeld wordt steeds belangrijker. Dus in de toekomst draait het meer en meer om het totaalplaatje. Tekst en beeld vullen elkaar aan. En soms is een filmpje handiger. Dan moet je niet per se geschreven tekst willen gebruiken. Je kijkt per situatie wat de meest geschikte manier is om je boodschap over te brengen. Maar communicatiedragers blijven. Altijd.

Wat is meest onverwachte wat je als tekstschrijver is overkomen?
In 2015 schreef ik een blog met tips voor Sinterklaasgedichten. De blog zette ik op Twitter. Kort daarop ging de telefoon: de redactie van RTL4-programma Koffietijd. Of ik zin had om twee dagen later live in de studio gedichtentips te geven. Daar zat ik dan in de ochtend van 5 december in Hilversum: met een cappuccino in de hand, dik in de make-up voor de draaiende camera tegenover Pernille La Lau. Dankzij mijn blog en Twitter beleefde ik mijn two minutes of fame.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Zodra ik voor mezelf begon, wilde ik me aansluiten bij de beroepsvereniging. Ik wilde me onderscheiden, het ging me vooral om het keurmerk. Al snel ontdekte ik dat Tekstnet zoveel meer is dan dat. Dankzij de vereniging doe ik veel vakkennis op en neem ik grote opdrachten aan, die ik zonder mijn Tekstnetcollega’s nooit zou kunnen uitvoeren.