Norbert Splint

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Geen stoerdoenerij of borstklopperij: daar prikt in het digitale tijdperk iedereen doorheen.”

In deze rubriek zetten we elke twee weken een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Norbert Splint:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Eigenlijk weet ik niet beter dan dat ik altijd al (tekst-)schrijver geweest ben. Hou het maar op het klassieke verhaal: de schoolkrant, het universiteitsblaadje en na mijn studie Nederlands alles geprofessionaliseerd. Zo is CombiTekst ontstaan.

Wat voor werk doe je en voor wie?
De afgelopen twintig jaar heb ik alle genres wel beoefend, geloof ik. Alleen de combinatie tekst en muziek is nooit zo gelukt: opera, musical, cabaret, dat soort dingen. Op dit moment werk ik voornamelijk voor de zorg, de horeca en de retail. Uitsluitend mkb, dus geen grote ziekenhuizen, winkelketens of hotelreuzen.

Meestal begint de klus met een nieuwe sitetekst, maar mijn opdrachtgevers kunnen niet meer zonder sociale media. Dat nemen we (CombiTekst werkt samen met meelezers, sitebouwers en grafisch ontwerpers) dus ook voor onze rekening.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Jargon omzetten in begrijpelijke tekst. Of liever: opdrachtgevers ervan overtuigen dat de doelgroep moet worden aangesproken. En niet meer dan dat. Geen stoerdoenerij of borstklopperij: daar prikt in het digitale tijdperk iedereen doorheen.

We hebben gekozen voor een persoonlijke, kleinschalige aanpak. Mensen en organisaties bij wie ook het persoonlijke centraal staat, zijn bij CombiTekst aan het juiste adres.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Vorig jaar kreeg ik een baan aangeboden en een van de voorwaarden was loondienst. Het thuisfront vond het best, maar ik wilde een second opinion en kwam terecht bij een loopbaancoach. Best een toppertje: ze zit nogal in de vrouwen- en diversiteitshoek en boekt daarin opmerkelijke successen. Al tijdens het eerste gesprek zei ze: ‘Jij bent de typische freelancer: je moet helemáál niet ergens gaan werken.’ Duidelijke taal.

Norbert Splint — www.combitekst.nl