Miriam Vijge

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Dat Tekstnet nadrukkelijk investeert in blijven leren spreekt me erg aan.” Eens in de maand zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Miriam Vijge:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Na mijn postdoc journalistiek aan de Erasmus Universiteit ben ik als zelfstandige begonnen. Daarvoor werkte ik jaren als consultant en projectmanager bij verschillende multinationals. Dat wilde ik niet blijven doen; ik wilde ‘iets’ anders. Nu run ik al bijna tien jaar met veel plezier mijn eigen zaak als journalist en tekstschrijver. 

Wat voor werk doe je en voor wie?
Ik heb een gemengd bedrijf met journalistiek en commercieel werk. Vanaf het begin schrijf ik voor de regionale dagbladen van TMG en tegenwoordig vooral over werk en (familie)bedrijven. Daarnaast schrijf ik achtergrondartikelen voor Vakblad Uitvaart, advertorials en jaarverslagen voor organisaties in zorg en welzijn, en artikelen en een column voor FrieslandCampina. Af en toe doe ik interim-opdrachten, zoals voor Triodos Bank. Nogal gevarieerd dus, met gelukkig veel vaste klanten.

Wat is het bijzonderste wat je met je werk hebt meegemaakt?
Een hele nacht mee met wegwerkers en vrachtwagenchauffeurs die de A28 asfalteerden voor een artikel in NRC. Of mee op ganzenjacht en op een ijskoude, donkere ochtend op een verlaten en mistige carpoolplaats langs de A1 in de auto stappen bij jager Cees met zijn hond en geweer… Ik ga het liefst op pad voor beeldende reportages en interviews. De herbegrafenis met militair ceremonieel van een in 1940 gesneuvelde tamboer was trouwens ook bijzonder om bij te zijn.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Ik miste contact met zelfstandige vakgenoten. Mijn oud-medestudent Thessa Lageman wees me op Tekstnet. Als nieuw lid in 2018 heb ik meteen geprobeerd een intervisiegroep in mijn regio te starten. Met succes en plezier: fijn om te sparren, een drankje en soms een hapje te doen, en elkaar te helpen met advies en contacten. Dat Tekstnet nadrukkelijk investeert in blijven leren spreekt me erg aan. Overigens vond ik de sfeer bij workshops, Tekstnetwerken en de nieuwjaarsbijeenkomst prettig en laagdrempelig. Dank Thessa, en Tekstnet natuurlijk!

Miriam Vijge – www.vijgepunt.nl