Martijn Vet

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Niet gehinderd door al te veel kennis kun je juist begrijpelijke teksten schrijven, zolang je maar goed doorvraagt en zelf nieuwsgierig blijft.” In deze rubriek zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Martijn Vet:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Na de afronding van een geweldige studie psychologie wist ik nog steeds niet wat ik later wilde worden. Via-via belandde ik bij een bedrijf waar ze iemand zochten om gebruikersdocumentatie te schrijven. Na wat gejobhop bij verschillende uitgeverijen en bureaus ben ik uiteindelijk in 2000 zelfstandig tekstschrijver geworden.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Ik schrijf vooral artikelen, webteksten, persberichten en whitepapers over ict, en dan met name over de toepassing ervan. Wat je eraan hebt, vind ik interessanter dan hoe het in elkaar zit. Veel van mijn opdrachtgevers zijn mkb-ondernemingen en uitgeverijen, maar ik schrijf ook in opdracht van bedrijven als Microsoft, Nuon en MediaMarkt.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Ik zit niet zo diep in kunstmatige intelligentie of blockchain dat ik aanneem dat iedereen het wel snapt. Niet gehinderd door al te veel kennis kun je juist begrijpelijke teksten schrijven, zolang je maar goed doorvraagt en zelf nieuwsgierig blijft.

Wat is het bijzonderste wat je als tekstschrijver is overkomen?
Samen met een collega mocht ik een roman schrijven over… softwarearchitectuur. Het was enorm leuk en leerzaam om een bepaald niet sexy onderwerp in een aantrekkelijke verhaalvorm te gieten. De roman ligt niet in de winkel, maar wordt op beurzen en congressen uitgedeeld.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
De inschrijvingspapieren lagen al jaren op mijn bureau. Toen ik vanuit de mailinglijst een bericht doorgestuurd kreeg met een interessante opdracht, bedacht ik dat het toch wel een goed idee zou zijn om lid te worden. Nooit spijt van gehad. Ik heb er veel leuke contacten en professionele kennis aan overgehouden.

Martijn Vet – www.martijnvet.nl