Marnix-H. Simonis

Geschreven in Spotlight door Anneke Nunn

“Met taal de basis leggen voor een nieuw concept, product of bedrijf doe ik het liefst. Letterlijk iets dat nog niet bestaat het juiste geluid geven. Tekst is daarin zo bepalend: het kan een nieuw initiatief maken of breken.”

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
In 2011. Ik werkte toen al 12 jaar in allerlei mooie communicatiefuncties. Maar ik ontdekte dat loondienst me minder goed ligt: de vaste verdeling van week en weekend, de kantoortijden, de bedrijfspolitiek… Een vrije rol past me beter.

Op welke opdracht ben je trots?
Op Het Nationaal Schoolontbijt, waar ik sinds 2007 projectmanager van ben. Die klant bleef bij me toen ik voor mezelf begon. Inmiddels is dit landelijke ontbijtevenement een sterk merk. Fantastisch om het succes te zien van concepten die ik bedacht, zoals het Binnenhofontbijt en het Burgemeestersontbijt. En natuurlijk leuk om aan de ontbijttafel naast de Kamervoorzitter, Linda de Mol, Marco Borsato, Máxima of Prinses Beatrix te zitten.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Met taal de basis leggen voor een nieuw concept, product of bedrijf doe ik het liefst. Letterlijk iets dat nog niet bestaat het juiste geluid geven. Tekst is daarin zo bepalend: het kan een nieuw initiatief maken of breken.

Hoe zie je de ontwikkeling van het vak?
Dit vak groeit alleen maar. Sinds de oertijd vertellen mensen elkaar verhalen en we vinden steeds meer middelen en manieren om dat te doen. De behoefte aan mensen die verhalen sterker maken, neemt dus ook toe.

Wat is meest onverwachte wat je als tekstschrijver is overkomen?
Ik kreeg eens de opdracht een speech voor Jan Peter Balkenende te schrijven. Een voordracht van een klein half uur, dus dat is nogal wat tekst. Ik verwachtte een stevige briefing, maar ik kreeg een thema en zes woorden. Fantastisch om daar in zijn stijl en toon een goed verhaal van te bouwen. En dat lukte, want ik heb er veel complimenten voor gekregen.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Toen ik lid werd zag ik Tekstnet als een keurmerk, een brevet van schrijfvermogen. Later ontdekte ik dat het contact met vakgenoten minstens zo waardevol is. Daar leer ik van en het is leuk om ervaringen en ideeën te delen.

Marnix-H. Simonis, Tekstbureau Tonijn