Marjan de Kort

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

Ik lever mijn werk pas in als ik er zelf trots op kan zijn. Wanneer de opdrachtgever dan ook nog eens blij is, voelt dat als erkende trots.’ Eens in de maand zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Marjan de Kort:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Als communicatieadviseur bij een toeristische organisatie schreef ik al jaren zakelijke, journalistieke én publieksteksten. Tot een journalist me vroeg of ik met hem journalistieke producties wilde gaan schrijven. Ik voelde me vereerd, maar tegelijkertijd vond ik het reuzespannend om freelancer te worden en mijn vaste baan op te zeggen. Toch waagde ik de sprong, en je raadt het al, nu zou ik niet meer anders willen.

Wat voor werk doe je en voor wie?
We zijn nu ruim 15 jaar verder en ik werk met veel plezier als communicatieadviseur, tekstschrijver en fotograaf voor uiteenlopende opdrachtgevers.

Op welke opdracht ben je het trotst?
Hmm, eigenlijk ben ik trots op al mijn werk. Dat bedoel ik niet arrogant, maar trots is mijn kritische toetssteen. Ik lever mijn werk pas in als ik er zelf trots op kan zijn. Wanneer de opdrachtgever dan ook nog eens blij is, voelt dat als erkende trots.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Me inleven in de zender, de ontvanger en de boodschap, om daarmee heldere en tot de verbeelding sprekende teksten te schrijven.

Hoe zie je de ontwikkeling van het vak?
In de digitale samenleving is het vaak slecht luisteren en vooral zenden; bliksemsnel, ultrakort en vlijmscherp. Tijd en geduld voor nuance, diepgang en begrip staan onder druk. Dat vind ik soms best lastig.

Wat is bijzonderste wat je als tekstschrijver is overkomen?
Interviews vind ik bijzonder, altijd weer. Het maakt niet uit of dat nu met een christelijk gezin met negen opgroeiende kinderen is, met vluchtelingen of met Paskal Jakobsen van BLØF. Mensen stellen zich open, delen hun verhaal met je, dat is zó persoonlijk.

Marjan de Kort — www.meerdanwoorden.com