Marèse Peters

Geschreven in Spotlight door Webadmin Tekstnet

“Veel mensen denken dat een tekstschrijver in een badjas op een zolderkamertje tekstjes in elkaar fröbelt. Ik bestrijd dat ten zeerste. Goede tekstschrijvers zijn echte professionals en belangrijk voor de communicatie van bedrijven en ondernemers.”

Wie is Marèse Peters?
Ik ben geboren Limburgse en heb in Groningen Algemene Taalwetenschap gestudeerd. Daar kwam ik er al snel achter dat ik geen wetenschapper was, maar wel het communicatievak in wilde. Na een aantal communicatiebanen, onder andere bij het Aids Fonds in Amsterdam en het ministerie van (toen nog) LNV in Assen, ben ik voor mezelf begonnen. Ik vond schrijven altijd al heel leuk. Op de lagere én middelbare school zat ik in de redactie van de schoolkrant. Op een gegeven moment dacht ik: ‘Hier kan ik mijn geld mee verdienen!’ En dat doe ik nu al 13 jaar.

Wat voor opdrachtgevers heb je?
Ik schrijf met name teksten voor overheden. Bijvoorbeeld het ministerie van IenM in Den Haag en Geonovum in Amersfoort, een semioverheidsinstelling die zich bezighoudt met geo-informatie. Ik maak grote, abstracte dingen concreet voor een algemeen publiek. Daarnaast help ik kleine ondernemers met nadenken over hun website en schrijf ik webteksten. De laatste twee jaar geef ik ook workshops en schrijftrainingen aan mensen die beter willen schrijven. Juist de afwisseling in al die werkzaamheden vind ik zo leuk. Ik kan niet lang met hetzelfde bezig zijn.

Waarom zit je in het bestuur?
Toen ik startte als freelancer ben ik ook meteen lid geworden van Tekstnet. Ik heb het altijd een heel leuke, actieve, enthousiaste en betrokken club gevonden. Tot nu toe heb ik eigenlijk alleen geconsumeerd: workshops en lezingen gevolgd. Dus het werd tijd om eens wat terug te doen. Bovendien past deze stap bij het moment waarop ik mij nu in het leven bevind. Ik ben 40+, geef workshops en sta voor groepen. Ik durf nu dit soort dingen.

Hoe zie je de ontwikkeling van het vak?
Veel mensen denken dat een tekstschrijver in een badjas op een zolderkamertje tekstjes in elkaar fröbelt. Ik bestrijd dat ten zeerste. Goede tekstschrijvers zijn echte professionals en belangrijk voor de communicatie van bedrijven en ondernemers. Tekstnet heeft de belangrijke rol om tekstschrijvers vakmatig te voeden en zichzelf beter op de kaart te zetten. Tekstschrijvers zijn een professionele beroepsgroep en we moeten onszelf ook zo profileren. We moeten aan opdrachtgevers laten zien dat we als tekstschrijver een serieuze gesprekspartner zijn, en geen sluitpost op een project.