De oma van de oma van mijn oma door Marc ter Horst

Marc ter Horst krijgt Vlag en wimpel

Geschreven in Actueel door Anneke Nunn1 reactie

Net als Oerknal is nu ook De oma van de oma van mijn oma van Tekstnetter Marc ter Horst door de Griffeljury bekroond met een Vlag en wimpel! Uit het juryrapport:

Ter Horst slaagt er buitengewoon goed in om op slechts twee pagina’s telkens heldere informatie te geven. De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven, soms uitgaand van het verleden, soms van nu, afhankelijk van hoe het onderwerp zich pakkend laat vertellen. Hij voegt bij het onderwerp wassen een handleiding wassen in de teil in. Bij het onderwerp winkelen fantaseert hij – ‘bestonden er maar tijdmachines’ – hoe de oma van zijn oma zou reageren als ze anno nu boodschappen in een supermarkt zou doen. Zo heeft iedere tekst een eigen invalshoek wat, samen met de plezierige vertelstijl en de mooi gedoseerde grapjes, tot doorlezen stimuleert. De oma van de oma van mijn oma is echter ook een heerlijk boek om in te grasduinen om er zelf de onderwerpen die je aanstaan uit te kiezen.

Naast doorlezen stimuleert het boek tot meedenken en doordenken, bijvoorbeeld over dwarsverbanden tussen de onderwerpen en hoe ontwikkelingen verder gaan. Want de onontkoombare conclusie die naar aanleiding van dit boek kan worden getrokken is dat de geschiedenis niet – want anders was jij er niet – bij jouw grootouders ophoudt. Er is maar één ding dat hetzelfde blijft: opa’s die vinden dat vroeger alles beter was.

Marc ter Horsts plezierige vertelstijl maakt van De oma van de oma van mijn oma een heel fijn informatieboek dat glanst van helderheid en veelzijdigheid.

Tekstnet feliciteert Marc met deze mooie bekroning van zijn derde kinderboek.

Lees het volledige juryrapport.

Reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.