Lisette de Jong

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Als voedingskundige begrijp ik wat er gebeurt in mijn vakgebied. Daardoor kan ik het gesprek aangaan met experts.”

In deze rubriek zetten we elke twee weken een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Lisette de Jong:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Ik schrijf al mijn hele leven. Als jong meisje produceerde ik schriften vol met verhalen; later tijdens mijn opleiding tot voedingskundige vond ik de verslaglegging het leukste van onderzoek doen. Na mijn studie werkte ik als adviseur bij een communicatiebureau en als redacteur bij een vakblad. Mensen uit mijn netwerk vroegen vaak of ik freelance teksten voor ze kon schrijven. Elf jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor mezelf begonnen.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Ik schrijf over voedingsonderzoek, voor zowel professionals als consumenten. Denk aan webteksten, interviews voor jaarverslagen en reportages, maar ook aan blogs, persberichten en congresverslagen. Enkele van mijn opdrachtgevers zijn Wageningen University & Research, Yakult en Plus Magazine. In 2016 heb ik samen met Ria de Jong en Jenny Lindhout Ons mooie voedselboek uitgebracht. Het boek daagt kinderen uit om na te denken over het eten op hun bord.

Wat vind je het leukst aan je werk?
Dat ik het beste van twee werelden met elkaar verenig: onderzoek en schrijven.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Als voedingskundige begrijp ik wat er gebeurt in mijn vakgebied. Daardoor kan ik het gesprek aangaan met experts, durf ik kritische vragen te stellen en krijg ik snel de kernboodschap boven tafel.

Wat is het beste advies dat jij ooit hebt gekregen?
Zorg dat je boven de stof staat voordat je gaat schrijven. Pas dan kun je je creativiteit de vrije loop geven.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Ik wilde in contact komen met collega’s, om kennis en ervaringen uit te wisselen, en opdrachten aan elkaar door te spelen. Dankzij Tekstnet ben ik nu lid van een leuke intervisiegroep, en heb ik de andere twee makers van Ons mooie voedselboek leren kennen.

Lisette de Jong — www.lisettedejong.nl