Lezen met een theedoek

Geschreven in Blog, Schrijftrainen door Paul van Wezenberg4 reacties

Met een theedoek voor je ogen achter de laptop – wat zie je dan? Niks! Vandaar dat de meeste lezers hun theedoek bewaren voor de afwas. Maar stel dat je lezer blind of slechtziend is. Wist je dat je als tekstschrijver kunt zorgen dat jouw tekst ook voor deze doelgroep leesbaar is?

Ik ben van de korte teksten. Maar soms wil mijn opdrachtgever toch meer informatie delen. Denk aan een projectplan, het onderzoeksrapport waarover een nieuwsbericht gaat, een aanmeldformulier, enzovoorts. Geen probleem, dan hang ik er gewoon een pdf onder.

Toegankelijkheidseisen

Zo doe ik vrolijk mijn dankbare werk. Tot ik hoor over digitale toegankelijkheid. Wat blijkt: blinden en slechtzienden kunnen mijn pdf’s helemaal niet lezen. Althans, zolang ik geen aandacht besteed aan het opmaken en bewaren volgens de zogeheten toegankelijkheidseisen.

De overheid heeft die eisen opgesteld omdat iedereen in de maatschappij moet kunnen meedraaien. Als websites en andere digitale voorzieningen goed in elkaar zitten kan iedereen ze gebruiken, ook bezoekers met een visuele beperking.

Een voorbeeld van een toegankelijkheidseis is dat je die pdf onder je tekst niet creëert met de menuknop Print pdf, maar met Bewaar als pdf. Met Print pdf verander je de tekst namelijk in een plaatje, terwijl met Bewaar als pdf alle alinea’s en woorden intact blijven.

Spraakondersteuning en brailleleesregel

Waarom moet de tekst intact blijven? Dat mocht ik afgelopen voorjaar ervaren bij een workshop over digitale toegankelijkheid. Geduldig demonstreerde blinde trainer Tom van stichting Accessibility hoe spraakondersteuning en een brailleleesregel de woorden omzetten in gesproken tekst en braille.

Maar wat een gedoe. Terwijl jij en ik met de muis direct klikken waar we willen, is Tom aangewezen op de tabtoets en moet hij de héle pdf of webpagina van linksboven tot rechtsonder doorlopen. Dat kost extra tijd en moeite, zeker als de volgorde van de tabs in de HTML-code willekeurig is ingesteld …

Gelukkig kunnen we ook op dat gebied iets betekenen: als je koppen creëert door woorden vet te maken, dan blijft het platte tekst. Maar gebruik je opmaakstijlen zoals Titel, Kop 1 en Kop 2, dan kan de blinde bezoeker net als iedereen koppensnellen en vlot doorspringen naar wat hij interessant vindt.

Digitoegankelijk.nl

Hoe digitoegankelijk willen wij als professionele tekstschrijvers zijn? Zo digitoegankelijk mogelijk, zou ik zeggen. Ga naar www.digitoegankelijk.nl en bekijk de eenvoudige uitleg van de eisen aan een tekst. Dan heeft mijn dochter tenminste met goede reden met die theedoek zitten te poseren.

Over de auteur

Paul van Wezenberg

Reacties

  1. Kijk, daar heb ik wat aan. Leuk! En ik vind dat jouw dochter zich erg soepel opstelt. Mijn zonen zouden het vertikt hebben. Mijn vrouw trouwens ook.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.