Klopt het?

Geschreven in Blog, Schrijven door Annemarie Barbier6 reacties

Pling! Daar komt de mail van mijn interview-kandidaat binnen. Hoe reageert hij op mijn uitgewerkte tekst? Meestal hoef ik weinig aan te passen, maar soms voegen geïnterviewden hele alinea’s toe. Hoe zorg ik als tekstschrijver dan voor een goed verhaal én een tevreden geïnterviewde?

Voor veel teksten die ik schrijf, houd ik een (telefonisch) interview. Daarna schrijf ik het artikel, en natuurlijk krijgt de geïnterviewde die vooraf te zien. Op de vraag ‘Klopt het?’ zijn de reacties heel verschillend.

“Prima weergave, wat knap dat je zo’n helder verhaal hebt geschreven, bedankt” is de meest gunstige uitkomst. Deze lezer is zo tevreden, dat ik in de tekst hooguit een minimale verbetering van een technische term of een functienaam vindt. Het afronden is een makkie.

Extra alinea

Staat als feedback in de mail “Goed verhaal, ik heb nog wat aangevuld”, dan word ik argwanend. Deze persoon vindt zijn inbreng in mijn tekst te beperkt, en neemt het heft in eigen handen. Zijn herziene versie is voorzien van minimaal één extra alinea over zijn project / afdeling / presentatie / bedrijf of initiatief.

Een enkeling doet nog meer moeite en breidt niet alleen zijn eigen stuk uit, maar redigeert en passant de hele tekst. Zijn project / afdeling / presentatie / bedrijf of initiatief krijgt in het hele stuk een prominente rol, en als extraatje voert hij tekstuele wijzigingen door die meer met stijl dan met inhoud te maken hebben.

Diplomatieke vaardigheden

Hoe ga ik om met ingrijpende wijzigingsvoorstellen? Dat hangt van de situatie af. Is het een journalistiek artikel, dan laat ik in nette bewoordingen weten dat ik verantwoordelijk ben voor de inhoud. Is de geïnterviewde een klant van mijn klant, of werkt hij bij de organisatie die mij inhuurt? Dan is het goed houden van de relatie minstens zo belangrijk als een goede tekst. Ik zet mijn diplomatieke vaardigheden in. Met argumenten als ‘het doel van de tekst’ en ‘aantrekkelijk voor de lezer’ kom ik meestal een heel eind.

De wetenschapper die in een halve pagina de betekenis van een vakterm uitlegt, snapt dat ik die informatie niet kan toevoegen in een tekst van één A4-tje. Een klant van mijn klant die ik interviewde voor een artikel in een vakblad, liet zich moeilijker overtuigen. Zij bedacht steeds nieuwe varianten om haar bedrijf prominenter onder te aandacht te brengen, tot we het uiteindelijk eens werden over mijn eerste versie. Ze zag dat ik binnen de beschikbare ruimte de bedrijfsactiviteiten goed had samengevat.

Regie houden

Door de verschillende reacties op mijn teksten ben ik een stuk wijzer geworden. Ik weet nu hoe ik de regie kan houden. Vragen om ‘aanvullingen en opmerkingen’ doe ik alleen als ik ze kwijt kan, anders volsta ik met een eenvoudig ‘Klopt het?’ En ik noem een datum waarop ik de reacties uiterlijk wil ontvangen. Want er zijn ook mensen die helemaal niet reageren. Krijg ik geen reactie, dan ga ik er gewoon vanuit dat mijn verhaal klopt.

Foto: Emily Morter via Unsplash

 

Over de auteur

Annemarie Barbier

Bekijk hier haar volledige Tekstnet profiel.

Reacties

 1. Mijn geheim van de smid is de zinsnede: ‘Alle commentaar is welkom, maar ik ben wel gebonden aan de huidige lengte.’ Werkt altijd. Mensen voelen zich vrij om te reageren, maar weten dat ze er geen hele passages bij kunnen kalken. Waarbij ook meteen duidelijk is dat de verantwoordelijkheid voor die lengte niet bij mij ligt, maar bij mijn hoofdredacteur/opdrachtgever, met wie zij vaak geen rechtstreeks contact hebben.

 2. Net als Matthijs gebruik ik een vergelijkbare zin: ‘Wil je checken of het klopt? Houd er rekening mee dat ik niet meer woorden mag gebruiken. Alvast bedankt.’
  Dat gaat vaak goed … maar niet altijd.

  1. Als zelfs bij jou niet iedereen doet wat je vraagt, Wout, tja… waar gaat het dan heen met de wereld 😉

 3. Je haalt een heel actueel onderwerp aan Annemarie. Ik doe precies hetzelfde, al heb ik het meestal over ‘feitelijke onjuistheden’ en ‘eventuele aanpassingen’.

  Dank voor je interessante blog!

  1. Leuk dat je zo enthousiast reageert, Sonja!
   Je formulering ‘eventuele aanpassingen’ ga ik ook eens proberen. Het komt op mij minder uitnodigend over, en dat is precies de bedoeling.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.