Jolly Kerkstra

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Je moet snel kunnen schakelen, leergierig blijven en jezelf continu vernieuwen.” In deze rubriek zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Jolly Kerkstra:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Begin jaren ’90 was ik de eerste speechschrijver op het ministerie van Economische Zaken. Er kwamen collega’s bij en samen vormden we een bloeiend speechbureau. In piektijden zochten we wel eens een freelance speechschrijver, maar die waren er destijds nauwelijks. Toen ben ik dat in 1999 zelf geworden.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Ik schrijf nog steeds speeches, maar ook allerlei andere teksten: blogs, columns, interviews, nieuwsbrieven, jaarverslagen etc. Daarnaast redigeer ik graag beleidsnota’s of andere formele teksten: hoe ambtelijker de tekst, hoe leuker de puzzel om er begrijpelijke taal van te maken. Ik werk voornamelijk voor de (rijks)overheid en voor organisaties en bedrijven die veel met overheden te maken hebben.

Hoe zie je de ontwikkeling van het vak?
Tekstschrijven is, net als de samenleving zelf, persoonlijker geworden: meer gericht op het overbrengen van emoties en verhalen dan op het uitdragen van kennis of beleid. De basis is natuurlijk nog altijd dat je goed kunt schrijven. Maar daarnaast heb je als tekstschrijver steeds meer andere vaardigheden nodig: sterk inlevingsvermogen, verbeeldingskracht, gevoel voor de tijdgeest, inzicht in grillige doelgroepen. Je moet snel kunnen schakelen, leergierig blijven en jezelf continu vernieuwen.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Ik ben erg gehecht aan de onafhankelijkheid van het zelfstandig ondernemerschap. Een beroepsvereniging? Die had ik niet nodig, vond ik tot voor kort. Toch miste ik collega’s of vakgenoten om ervaringen mee uit te wisselen. Vorig jaar brak ineens het inzicht door dat Tekstnet daarin kan voorzien. Als pril lid verdien ik het eigenlijk nog niet om in de ‘spotlight’ te staan. Maar ik zal het vast niet bij deze ene activiteit laten!

Jolly Kerkstra – www.tekstenspeech.nl