Joke van der Leij

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Een opdrachtgever vertelde mij eens dat hij mijn artikel over zijn werk had laten lezen aan zijn vrouw. Na lezing had zij uitgeroepen: “Nu snap ik eindelijk waar jij de hele dag mee bezig bent!”

In deze rubriek zetten we elke twee weken een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Joke van der Leij:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Ik ben geleidelijk aan in het vak gerold. Vóór ik tekstschrijver werd, werkte ik lange tijd als docerend musicus in Almere. Maar voor taal en tekst liep ik ook altijd al warm. Daarom besloot ik Nederlands te gaan studeren. Na mijn afstuderen in 1993 werd ik steeds vaker gevraagd voor allerlei tekstklussen. Dat maakte de oprichting van een eigen tekstbureau urgent. In 1994 registreerde ik mij bij de KvK Utrecht als tekstschrijver onder de naam Tekstjuweel. Omdat mijn opdrachtenportefeuille bleef groeien, besloot ik te stoppen met lesgeven en me voor 100% te richten op mijn werk als tekstschrijver.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Verhalen vertellen. En complexe materie vertalen naar begrijpelijke teksten. Dat is in feite wat ik doe en waar ik goed in ben. Denk aan interviews en artikelen voor magazines of het verhaal van een organisatie of bedrijf.  Maar ook aan teksten voor folders en brochures. Ik heb veel opdrachtgevers uit de zorg, en ben gespecialiseerd in oog- en hoorzorg. Verder schrijf ik voor en over de overheid, woningcorporaties, duurzame bedrijven, maatschappelijke organisaties en patiëntenverenigingen.

Wat vind je het mooiste aan je werk?
Wat mij echt een kick geeft, is als mijn verhalen overkomen. Zo vertelde een opdrachtgever mij eens dat hij mijn artikel over zijn werk had laten lezen aan zijn vrouw. Na lezing had zij uitgeroepen: “Nu snap ik eindelijk waar jij de hele dag mee bezig bent!”

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet?
Vooral om mijn vak bij te houden en me te blijven ontwikkelen. En natuurlijk om collega’s te ontmoeten.  Dat inspireert altijd.

Joke van der Leij — www.tekstjuweel.nl