Schoolkrant, bovengemiddelde cijfers voor dictees, verhaaltjes en songs, of althans aanzetten daarvoor, afronden vond ik toen al lastig, maar schrijven lag me altijd wel. Een communicatiestudie zette me op een spoor dat goed bleek te passen.
Daarna heb ik acht jaar als copywriter gewerkt bij drie verschillende reclamebureaus. Van die (leerzame!) kermis kwam ik thuis als zelfstandig tekstschrijver, copywriter, conceptontwikkelaar, contentmaker, geef het maar een naam.
Hoe omschrijf ik mijn werk? Van de zin ‘met je vlotte pen produceer je pakkende teksten’ krijg ik jeuk. Hoe ik het zelf meestal omschrijf en wat ik graag doe: organisaties met een maatschappelijke missie helpen hun verhaal te vertellen. Intermediair zijn tussen Mensen van de Inhoud en de Doelgroep. Informatie structureren en doseren. De slag maken van ‘wat wil je vertellen’ naar ‘hoe vertel je het’. En de goede verwoording vinden, liefst opgehangen aan een kernachtig idee.
Schrijven is voor mij een gewoon werkwoord zonder romantische associaties. Wel word ik warm van ideeën en verhalen. Verhalen van organisaties en instituties, verhalen die we onszelf en elkaar blijven vertellen, ze hebben een grote kracht. Ik vind het intrigerend hoe verhalen in de wereld komen, er hun weg vinden en blijven voortleven.
Naast werk voor opdrachtgevers heb ik vier boeken geschreven – non-fictie, van ‘Loslaten’ tot ‘Wat had je dan verwacht?’. Daarover ben ik ook workshops en lezingen gaan geven. Door geregeld voor een groep te staan, heb ik mijzelf verder ontwikkeld als schrijver: oog in oog met je doelgroep ervaar je snel wat wel en niet overkomt. Begin 2024 heb ik met veel plezier een workshop voor Tekstnetleden gegeven. Toen dacht ik: goed om zelf ook lid te worden.
Ik probeer bewuste keuzes te maken aan wie en welke thema’s ik me verbind en vind mijzelf een geluksvogel met zoveel variatie in mijn werk.