En daar trilt de telefoon weer. Terwijl ik in een camper aan een Zweeds meer sta. Een opdrachtgever die ik in een paar woorden vertel dat ik nu op vakantie ben. Dat is natuurlijk prima en hij wenst me veel plezier. Het zet me weer aan het denken. Moet ik eens gaan denken aan een werktelefoon? Of is het daar na zeven jaar veel te laat voor?
Toen ik opgroeide, was vakantie volledig vakantie. Drie weken lang bestond de wereld thuis niet. We gaven het telefoonnummer van de camping aan onze naasten, maar een telefoontje kwam nooit.
Mobiel
Toen kwam de mobiel. Ineens hoefde je het nummer van de camping niet meer te geven, want ze belden je zelf wel als oma ineens op sterven lag. En daarna kwam de smartphone. Zo was je al weken voor het fysieke afscheid facebookvrienden met je campingmaatjes.
Thuisfront nabij
Door de moderne technologie is het thuisfront altijd nabij. Je appt vanuit Mexico je foto’s naar familie en vrienden. Je post op Insta hoe je het hebt daar in Frankrijk en na vijf minuten is de like van je buurvrouw al binnen.
Zakelijk telefoontje
Dit is allemaal nog leuk en aardig, omdat het bovenal lang leve de lol is. Maar je kunt als ondernemer natuurlijk ook altijd zakelijk gebeld worden in je vakantie. Zeker als je geen aparte werktelefoon hebt, zoals ik. Bij mij is het eigenlijk iedere vakantie wel een paar keer raak. Want ik kan natuurlijk nog zo’n duidelijke afwezigheidsmelding op mijn mail zetten; bij klanten die gewend zijn te bellen, heeft dat weinig zin.
Vakantieflow
Dan voel ik hem trillen in mijn zak terwijl ik in dat mooie museum ben. Of aan het strand lig of over een bergpaadje wandel. En dan is het eigenlijk al te laat. Ik heb geen rust meer in mijn donder voordat ik weet wie het was. Dus kijk ik als ik ook maar een momentje op mezelf ben. En stuur een bericht dat ik nu op vakantie ben. Maar die vakantieflow, die is dan toch even doorbroken.
Opdringen
Dat doorbreken van die flow, daar heb ik de meeste moeite mee, merk ik. De wetenschap dat werk zich ieder moment weer aan me op kan dringen als ik er helemaal uit ben met mijn gezin. Het is geen verwijt aan de opdrachtgevers, die weten meestal niet eens dat ik weg ben. En het is in een minuutje afgehandeld. Maar op zo’n moment mis ik het vakantievieren uit mijn jeugd wel.
Werktelefoon
Maar waarom heb ik dan geen werktelefoon? Goede vraag. Voor mijn idee is het daar nu te laat voor. Ik doe het al zeven jaar met mijn privénummer. Mijn opdrachtgevers kennen alleen dat nummer. En sommigen geven het zelfs door aan hun relaties: die moet je eens benaderen voor een leuke tekst! Hartstikke goed voor mijn zaken natuurlijk, maar mijn telefoonnummer verspreidt zich zo wel ongemerkt als een olievlek.
Vergeten
Ik kan natuurlijk een werktelefoon aanschaffen met een nieuw nummer. Dan moet ik al mijn relaties dat nummer doorgeven en dat zijn er nogal wat. De hamvraag is vooral: gaan ze dat nummer ook echt opslaan? Zullen ze het niet gewoon vergeten? Laat ik het zo zeggen: als mijn opdrachtgevers zo in elkaar zitten als ikzelf, dan zullen de meesten van hen het vergeten en mij gewoon op mijn oude nummer blijven bellen.
Keuze
Ergens moet ik natuurlijk accepteren dat die goeie ouwe jaren ’80 en ’90, met vakanties waarin de dagelijkse sleur niet bestond, nooit meer terugkomen. En ik heb door te kiezen voor het leven van zelfstandige ook gekozen voor het risico gebeld te worden op momenten dat het me totaal niet uitkomt. En tja: ik heb zeven jaar geleden niet gekozen voor een werktelefoon, die ik gewoon thuis kan laten tijdens mijn vakantie.
En toch vraag ik me af of een aparte werktelefoon nog toegevoegde waarde heeft. Blijven die opdrachtgevers echt op mijn privénummer bellen, of zijn ze sneller van begrip dan ik denk? Ik ben benieuwd wie van jullie hier ook mee worstelt en sta daarom volop open voor wijze raad. Zodat vakantie weer eens helemaal vakantie wordt.
Nelleke zegt
Dag Steven,
Voor het ouderwetse vakantiegevoel zou je kunnen overwegen om in plaats van er een telefoon bij te nemen, die ene telefoon in de vakantie weg te leggen, zodat je ook niet zelf in de verleiding komt je mail te checken, te socializen op de media of anderszins op het internet te (ver)dwalen.
Hooguit haal je ‘m op een vast moment (nou oké, twee vaste momenten) per dag tevoorschijn van onder je luchtbed of waar je ‘m ook maar uit het zicht hebt gelegd, en dat dan enkel om te checken of er werkelijk iemand moet worden teruggebeld. Misschien kun je voor privénoodgevallen heel old school toch het nr van de camping bij je naaste thuisblijvers achterlaten. Dan komt de campinghouder naar je toe als er echt iets is tussen de ‘op de telefoonkijk-momenten’.
Fijne vakantie!
Nelleke
(mij lukt dit nog iedere dag hoor, maar ik werk eraan)
Nelleke zegt
hè ik bedoelde: mij lukt dit nog niet iedere dag, maar …
Petra Lubbers zegt
Ik heb ook een telefoon met twee simkaarten, maar ik zeg het nieuwe nummer weer op. Ik ben geloof ik te lui om dat echt goed te organiseren en ik word vrij weinig gebeld, dus het probleem is blijkbaar niet groot genoeg om er serieus wat mee te doen. En inderdaad, je wordt dan nog steeds gebeld op dezelfde telefoon, of je moet het zakelijke nummer in je vakantie uitzetten. Ik denk ook wel dat er begrip is als je in de vakantieperiode je telefoon niet direct opneemt en terugbelt als het beter uitkomt. Daarnaast bellen jongere generaties steeds minder, dus misschien faseert je probleem uit 🙂
Ik heb wel Whatsapp for Business. Eerlijk gezegd wist ik de verschillen niet allemaal op te noemen, dus ik heb ze even opgezocht, voor wie ook interesse heeft.
WhatsApp en WhatsApp for Business lijken op elkaar, maar ze hebben verschillende doelen en functies:
Doelgroep:
WhatsApp: Gemaakt voor persoonlijk gebruik. Het is bedoeld voor communicatie tussen vrienden en familie.
WhatsApp for Business: Ontwikkeld voor bedrijven om met hun klanten te communiceren. Het is een manier voor bedrijven om professioneel in contact te komen met hun doelgroep.
Profiel:
WhatsApp: Je hebt een eenvoudig profiel met een naam, foto, en status.
WhatsApp for Business: Hier kun je een bedrijfsprofiel maken met informatie zoals bedrijfsadres, openingstijden, website, en een beschrijving van je diensten.
Berichtentools:
WhatsApp: Basis chatfuncties zoals berichten, spraakberichten, en bellen.
WhatsApp for Business: Extra functies zoals automatische begroetingsberichten, afwezigheidsberichten, en snelle antwoorden. Deze tools helpen bedrijven om efficiënt te communiceren met klanten.
Statistieken:
WhatsApp: Geen statistieken beschikbaar.
WhatsApp for Business: Biedt basisstatistieken zoals het aantal verzonden, afgeleverde, en gelezen berichten.
Verificatie:
WhatsApp: Geen verificatieproces.
WhatsApp for Business: Bedrijven kunnen een groen vinkje naast hun naam krijgen, wat aangeeft dat het om een officieel bedrijfsaccount gaat.
Catalogusfunctie:
WhatsApp: Geen catalogusfunctie.
WhatsApp for Business: Bedrijven kunnen een catalogus toevoegen met producten en diensten die klanten direct kunnen bekijken.
Samenvattend is WhatsApp for Business gericht op bedrijven die hun klantenservice en communicatie willen professionaliseren, terwijl WhatsApp meer voor persoonlijk gebruik is bedoeld.
Lonneke Lodder zegt
Ha Steven, het kan ook andersom toch? Een nieuw privénummer? En dat hou je dan lekker exclusief 🙂
Steven van der Jagt zegt
Nog lastiger, want mijn privénetwerk is nog veel groter dan mijn zakelijke, haha.
Wilma Stolk zegt
Mooi beschreven Steven, dit dilemma. Heel herkenbaar.
Ik heb een telefoon waarin twee simkaarten passen, bedenk ik me nu ik dit schrijf (zucht, ik loop al járen rond met deze telefoon …). Een nieuw zakelijk nummer hoeft in mijn geval dus niet eens een nieuwe telefoon te betekenen. Maar ja, dan word ik evengoed op diezelfde telefoon gebeld, ook al betreft het een zakelijke beller.
Ik vind een apart zakelijk nummer eigenlijk zonde van m’n geld. En te veel gedoe inderdaad.
Wel overweeg ik WhatsApp for Business op m’n telefoon te installeren. Zijn er collega’s die daarmee ervaring hebben, en zo ja, hoe bevalt het?