
Wil je me leren kennen? Duik dan eens in mijn platenkast. Ik heb een voorliefde voor zware metalen, zie je al snel, maar net zo lief luister ik naar de dromerige pianomuziek van Matteo Myderwyk of naar de warme klanken van Nina Simone. Afhankelijk van mijn gemoedstoestand en de tijd van de dag, zet ik op wat dan goed voelt. En zo breed als mijn muzieksmaak zich over verschillende genres uitstrekt, zo breed is ook het aantal sectoren waarvoor ik schrijf.
Over welke onderwerpen schrijf je dan precies? Als ik vertel dat ik tekstschrijver ben, volgt die vraag vaak al snel. Mijn antwoord is dan dat ik schrijf voor alle branches. Als de opdracht past bij wat ik wil en kan, is het voor mij al snel een ‘go’. Maar eens in de zoveel tijd spookt de vraag toch door mijn hoofd: is het beter om me te specialiseren?
Afwisseling = energie
Aan een gemiddelde werkdag begin ik met een interview met een bloemenkweker. Bevlogen vertelt hij over het verduurzamen van zijn bedrijf. In de uren daarna werk ik aan een blogreeks voor een techbedrijf. Ingewikkelde tools, processen en toepassingen giet ik in een prettig leesbaar verhaal. De dag sluit ik af met een interview met de directeur van een gerenommeerd museum. Energiek en voldaan keer ik huiswaarts.
Niet weten is een voordeel
Van het schrijven over zoveel verschillende onderwerpen blijf ik creatief. Zo blijkt de vertelwijze die ik toepas voor kunst en cultuur ook ineens perfect voor een verhaal over een bouwproject. En juist omdat ik ontzettend breed georiënteerd ben, kijk ik met de kritische blik van een buitenstaander naar de verhalen en vragen van mijn opdrachtgevers. Vooruit, soms heb ik misschien iets meer uitleg of onderzoek nodig om een bepaald specialistisch proces te begrijpen. Maar juist omdat ik niet enkeldiep in de materie zit, zoom ik wel razendsnel uit om het verhaal vervolgens glashelder op papier te zetten. In veel gevallen is de lezer óók geen specialist. Dat ik de vragen waar hij mee zit al gesteld heb, helpt dan enorm.
Fijne dynamiek
Terug naar die ene vraag: is het beter om me te specialiseren? Komen er dan meer/leukere/betere klussen op mijn pad? Ik betwijfel het. Al was het maar omdat ik al jaren tevreden ben met het soort opdrachten waarvoor klanten me weten te vinden.
En mijn opdrachtgevers? Die vragen me vooral voor de producten die ik produceer, ongeacht het onderwerp waar het over gaat. Zij zijn expert in hun vakgebied, ik in het mijne. En dat is toch vooral: teksten goed, helder en correct opschrijven. Op zo’n manier dat de lezer, ongeacht het vakgebied, de tekst ook nog eens met plezier tot zich neemt.
Het slotakkoord is: ik specialiseer me niet. De gevarieerde dagen maken mijn werk namelijk ontzettend leuk. De dynamiek past bij mij. Dat zie je in mijn platenkast én in mijn portfolio.
Hoi Iris, mooi en herkenbaar verhaal. Maar voor mij werkt het juist goed om me te specialiseren. Ik schrijf vooral over techniek: bouw, civiele techniek, ruimtelijke ontwikkeling. Onderwerpen waar ik, net als jij, niet enkeldiep inzit, maar die ik wel interessant vind. En ik merk dat ik betere vragen kan stellen naarmate ik beter weet waarover het gaat. Dat is dan vooral handig als ik schrijf voor een doelgroep die dichter bij de opdrachtgever staat. En o ja, ik schrijf ook over popmuziek, dat biedt mij dan weer de broodnodige afwisseling!
Hoi Chris,
Wat interessant om jouw redenering te lezen. Zo kan het natuurlijk ook. En leuke link met mijn blog, jouw werk voor de popsector. Wat voor teksten schrijf je daarover en voor welke kanalen/media? Ik ben benieuwd!
Hoi Iris, leuk dat je ook een blog schrijft over dit onderwerp, het blijft actueel.
Alweer 4 jaar geleden deed ik dat ook, en ik hou nog steeds van variatie 🙂
Hartelijke groet, Annemarie
https://tekstnet.nl/zal-me-specialiseren/
Hoi Annemarie,
Kijk, dat is nog eens leuk om te lezen. En je bent dus nog steeds generalist. Spookt de vraag over specialiseren of niet nog weleens door je hoofd, of ben je daar sinds het schrijven van je blog vanaf? 🙂
Ha Iris, mooie blogpost. En wat een herkenbaar verhaal zeg – voor mij werkt het precies zo! Zowel de gedachte ‘zou ik niet moeten specialiseren’, die af en toe langskomt, als telkens weer de conclusie dat deze vorm me het beste past.
En inderdaad, allrounder-zijn heeft juist ook meerwaarde, dat geloof ik echt.. Ik denk weleens: mijn specialisme is ‘een complex verhaal snel en helder opschrijven’ – ongeacht waar dat verhaal over gaat.
Hoe dan ook, dank voor het delen!
Hoi Suzanne,
Fijn om te lezen dat je je in dit verhaal herkent. Mooi dat dit ook voor jou het beste werkt!
Zo mee eens: de afwisseling, het stellen van vragen waar de lezer een antwoord op wil én het toepassen van kennis over de ene branche in de andere.
Dank je, Sara!