Handhaving Wet DBA opnieuw uitgesteld

Geschreven in Actueel door Anneke Nunn0 reacties

Op 1 juni heeft staatssecretaris Wiebes bekendgemaakt dat de handhaving van de Wet DBA wordt opgeschort tot 1 juli 2018. Dat betekent dat zzp’ers en opdrachtgevers tot die datum geen boetes en naheffingen krijgen als ze niet aan de Wet DBA voldoen. Al eerder was de handhaving uitgesteld tot 1 januari 2018. Mede vanwege de kabinetsformatie is die periode nu verlengd.

In het afgelopen halfjaar heeft het kabinet onderzocht of de arbeidswetgeving kan worden herijkt, zodat die beter aansluit bij de huidige praktijk van opdrachtgevers en opdrachtnemers. De slechte aansluiting was een van de oorzaken van de problemen rond de Wet DBA. Dit onderzoek is nu afgerond en het is aan het volgende kabinet om op basis hiervan keuzes te maken. Omdat dat kabinet er nog niet is en opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd moeten krijgen om zich aan de keuzes aan te passen, is de handhaving nu opgeschort tot minimaal 1 juli 2018.

Geen oplossing voor onzekerheid
Op zich is het voor de zzp’ers onder ons prettig dat ze zich voorlopig nog niet zo veel zorgen hoeven te maken over de Wet DBA. Aan de andere kant biedt de beslissing niet de zekerheid, waar in de markt behoefte aan is. Het afgelopen jaar is gebleken dat met name grotere opdrachtgevers door die onzekerheid terughoudender zijn geworden in het inhuren van zzp’ers. Het is onduidelijk in hoeverre ook tekstschrijvers daar last van hebben, maar ook zij hebben baat bij meer zekerheid.

Meer informatie in DBA-dossier Tekstnet
Wil je meer weten over de Wet DBA voor tekstschrijvers, lees dan het DBA-dossier van Tekstnet. Daar vind je ook de modelovereenkomst die je voor tekstopdrachten kunt gebruiken. Door het uitstel van de handhaving is die overeenkomst wellicht minder urgent geworden, maar hij is nog steeds goed bruikbaar voor wie zijn zaken graag netjes wil regelen.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.