Interviewen en interviews schrijven

Geschreven in door Pieter Teekens0 reacties

Georganiseerd door: Tekstnet

Datum en tijd
26 maart 2019
10:00 - 17:00 uur

Locatie
Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)
Domplein 4
Utrecht


Alle tekstschrijvers doen het: interviews houden en uitwerken tot een publicatie. Maar hoe haal je maximaal resultaat uit je interviewgesprekken en hoe schrijf je topinterviews? Dat leer je in deze workshop.

Het interviewgesprek

Hoe bereid je je voor op een interview, en hoe houd je tijdens het gesprek de regie? Hoe breng je jezelf ertoe om door te vragen? Goed interviewen is minder moeilijk dan je denkt. Je moet je wel bewust zijn van je rol als interviewer en weten hoe je door de juiste voorbereiding tijdens het gesprek snel tot de kern kunt komen. En hoe je die lastige vraag tóch durft te stellen.

De geschreven uitwerking

Een interessant gesprek leidt niet automatisch tot een goed geschreven interview. Dat vergt schrijfkunst, creativiteit en denkkracht, maar vooral durf. Hoe smeed je je materiaal tot een verhaal dat de lezer van begin tot eind boeit? Onderwerpen die ter sprake komen, zijn onder meer: hoe selecteer je je materiaal? Hoe bouw je je tekst op en hoe houd je de spanning vast? Maar vooral: hoe maak je gewaagdere, scherpere keuzes?

Theorie en praktijk

De workshop is een combinatie van theorie en praktijk, van voorbeelden en zelf oefenen. Zo is er ruimte voor enkele oefeninterviews. Ook kun je een interview dat je zelf hebt geschreven, van tevoren insturen. Tijdens de workshop worden enkele van die ingestuurde interviews gezamenlijk besproken.

Reacties op de korte workshops van Brigit op Tekstnetwerken 2018:
“Gouden tips, nuttige workshop door iemand die met de pen van wanten weet.”;
“Leuk en goed dat ze deelnemers benaderde met huiswerk en goede voorbereiding.”;

Voorbereiding op de workshop

Na aanmelding krijg je een e-mail over de gewenste voorbereiding. Je kunt kiezen: je doet mee aan een live oefeninterview dat je thuis voorbereidt of je stuurt een door jou geschreven interview in ter bespreking. Meld bij je inschrijving in het vak ‘opmerkingen’ waar je voorkeur naar uitgaat.

Over Brigit Kooijman

Brigit Kooijman maakte de afgelopen jaren honderden interviews met bekende en onbekende Nederlanders, onder meer voor de Volkskrant en NRC Handelsblad. Sinds 2010 geeft ze interviewworkshops en -trainingen.

Voor wie

De workshop is bedoeld voor leden van Tekstnet en Logeion die hun interviewvaardigheden willen aanscherpen. Er is plaats voor 12 deelnemers.

Punten voor Pluslidmaatschap

Deelname aan deze workshop levert je 1 punt op voor het Pluslidmaatschap. Bewaar het certificaat dat je krijgt of – als geen certificaat verstrekt wordt – een ander bewijs van jouw deelname: daarmee toon je aan dat je 5 punten in 2 jaar hebt gehaald en word je Pluslid.

Kosten

€ 130 (inclusief koffie/thee en lunch; btw niet van toepassing)

Aanmelding en betaling

Meld je uiterlijk 19 maart 2019 aan via het Tekstnet-aanmeldformulier onderaan deze pagina (eerst inloggen). Wacht op de bevestiging en maak dan € 130 over op rekening NL10INGB0006172435 t.n.v. Vereniging Tekstnet. Na betaling ontvang je van het secretariaat van Tekstnet een factuur met daarop de vermelding ‘betaald’. Je aanmelding is definitief als je betaling binnen is. Heb je één week na je aanmelding nog geen bevestiging ontvangen, stuur dan een berichtje naar secretariaat@tekstnet.nl.

Verhinderd?

Ben je toch verhinderd? Je kunt annuleren tot uiterlijk 19 maart 2019. Stuur hiervoor een mail naar secretariaat@tekstnet.nl. Je betaalt dan alleen € 15 administratiekosten. Als je na 19 maart annuleert, betaal je het volledige bedrag van € 130.

Meer weten

Met inhoudelijke vragen kun je terecht bij Marjolein Zinkstok of Mieke van Meer.

Meld je aan

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.