Spraakcomputers, schrijfrobots en nooit meer zelf schrijven

Geschreven in door Gerti Vos0 reacties

Georganiseerd door: Bureau Zuijdgeest

Datum en tijd
28 juni 2019
14:00 - 19:30 uur

Locatie
n.n.b. Zeist
n.n.b.
Zeist


Gaan schrijfrobots of spraaktechnologie het schrijven overnemen? Of lezen we straks rechtstreeks elkaars gedachten via implantaten in ons hoofd? Met welke woorden en zinnen krijg je je lezer waar je hem wilt hebben? En hoe haal je het woordenboek?

Op deze vragen wil het mini-congres Het Taalfeest van Zuijdgeest antwoord geven. Taalcabaretier Wim Daniëls bepeinst in een theatercollege hoe je in het woordenboek komt. Taalexpert gedragverandering Jeanine Mies zet uiteen hoe de overheid met de Handleiding Gedragstechnieken voor brieven en e-mails (2018) van het Behavioral Insights Netwerk Nederland (BIN NL) lezersgedrag beïnvloedt. Ineke Hilhorst, coach met “met helderziende touch” van ondernemers en BN-ers, voorspelt de toekomst van het schrijven.

Parelen jubileum

Aanleiding voor mini-congres Het Taalfeest van Zuijdgeest is het parelen jubileum van Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven uit Soest. Dat verzorgt al dertig jaar schrijfcursussen voor ambtenaren en dienstverleners. Het had en heeft vijf provincies, zes ministeries en 79 gemeenten tot klant en daarnaast onder meer hogescholen, roc’s, zorginstellingen en woningbedrijven.

Details

Datum: 28 juni 2019
Aantal beschikbare plekken: 3
Inloop: vanaf 14.00 uur
Presentaties: 14.30 – 16.30 uur
Borrel: 16.30 – 19.30 uur

Begrijpelijk schrijven

Directeur/ eigenaar drs. Peter Zuijdgeest (Delft, 1953) maakte school met zijn cursus Begrijpelijk schrijven voor ambtenaren (1989) en de Taalprijs voor ambtenaren (1991) die alom navolging hebben gevonden. Daarna trok hij landelijk de aandacht met zijn Taaljoker, een speelkaart met anti-schrijftips voor de gemeente Den Haag, zijn cursus “Sexy” – oftewel aantrekkelijk – schrijven” voor ambtenaren en de Onwoorden Top 100 Aller Tijden tégen verboden woordenlijsten. Zuijdgeest pleit voor “gewonemensentaal”. Zijn term “jip-en-janneketaal” haalde in 2005 de Van Dale.

Het Taalfeest van Zuijdgeest is op vrijdagmiddag 28 juni in Zeist. Het is gratis en voor Tekstnettters zijn nog drie stoelen beschikbaar. Interesse? Stuur een mail naar info@bureauzuijdgeest.nl. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.