Interviews schrijven met durf (ledenkorting)

Geschreven in door Anneke Nunn

Georganiseerd door: Brigit Kooijman

Datum en tijd
17 februari 2017
09:30 - 17:30 uur

Locatie
Zaaltje Merlijn
Hasselaersplein 35
Haarlem


Ben je journalist of tekstschrijver  met een voorliefde voor het interview, en wil je daar eigenlijk meer  mee doen? Weten hoe je je materiaal tot een verhaal smeedt dat de lezer van begin tot eind boeit?  Want een interessant gesprek leidt niet automatisch tot een goed geschreven interview. Dat vergt  schrijfkunst, creativiteit en denkkracht, maar vooral  durf.

Ik leer je tips & tricks, de praktische kneepjes van het interviews schrijven: hoe je je materiaal  selecteert, hoe je je tekst opbouwt en de spanning opvoert. Hoe je literaire middelen kunt inzetten om  tot een sprankelend interview te komen. Hoe je ervoor kunt zorgen dat de lezer de geïnterviewde  ‘hoort’ spreken. Maar vooral:  hoe je gewaagdere, scherpere keuzes kunt maken . Zodat je daarna  gegarandeerd beter schrijft. Kom in februari 2017 naar mijn workshop Interviews Schrijven, een  intensieve trainingsdag waar je in korte tijd een reuzenstap verder komt als interviewer. Op een  inspirerende locatie: voormalig poppentheater Merlijn in Haarlem.

De officiële titel meesterinterviewer draag ik (nog) niet, maar interviewen op hoog niveau doe ik al  wel zo’n twee decennia. Eerst bij  de Volkskrant , later voor  NRC Handelsblad en  nrc.next . (Op mijn  website vind je voorbeelden van mijn werk.) Sinds twee jaar ben ik bezig met een marathoninterview  (de teller staat op 120 uur), waaruit – in boekvorm – de biografie van actrice Elisabeth Andersen moet  voortkomen.  Pinkie verschijnt in 2017 bij uitgeverij Balans.

Belangrijker misschien nog  is dat ik al sinds 2010 les geef in interviewen, niet alleen aan journalisten,  tekstschrijvers, fotografen en redacteuren, maar ook (tijdens in-housetrainingen) aan  reclasseringsambtenaren, medewerkers van de Algemene Rekenkamer en tijdschriftredacties. En dat ik  er groot plezier in heb om mensen te stimuleren en verder te brengen.

Het wordt een dag hard werken, van 9.30 uur tot 17.30 uur in een kleine groep (minimaal 4, maximaal  8 deelnemers). Met een portie theorie maar vooral veel praktijk. ‘s Ochtends bespreken we onder meer  de Gouden Regels van het Interviews Schrijven. Tijdens de middagsessie nemen we groepsgewijs  interviews van deelnemers onder de loep, die iedereen vooraf heeft ingestuurd. Met individuele  schrijfoefeningen, op maat voor iedere deelnemer, besluiten we de dag.

Kosten en aanmelden
€195,- (btw nvt)  Lunch inbegrepen. Tekstnetleden betalen € 170.
Aanmelden of meer info, mail  brigitkooijman@gmail.com.