Gutenberg, de nieuwe editor plugin voor WordPress I

Geschreven in door Gerti Vos0 reacties

Georganiseerd door: Tekstnet

Datum en tijd
20 maart 2018
13:00 - 16:30 uur

Locatie
Parkhuis Lombok
JP Coenstraat 5
Utrecht


Let op: dit is de Gutenberg-workshop van dinsdag 20 maart

WordPress komt binnenkort met een grote update (versie 5) en lanceert daarbij de nieuwe editor Gutenberg. Dat klinkt eenvoudig, maar het heeft dit keer grote gevolgen voor hoe sites eruit zien en hoe je een nieuw artikel of een nieuwe pagina maakt. WordPress-expert Monique Dubbelman praat je in een middag bij over de veranderingen en laat je in een testomgeving op je eigen laptop vast oefenen met Gutenberg. Het is een must voor wie werkt met WordPress voor zichzelf of voor klanten.

WordPress gaat compleet veranderen en dat merk je het eerst aan de teksteditor. Je typt je teksten straks niet meer in een groot vlak, maar werkt in Gutenberg met blokken. Voor elke paragraaf, kop, foto, video of quote creëer je een nieuw blok. Dat werken met blokken wordt doorgevoerd voor de widgets, menu’s en alle andere denkbare onderdelen van je WordPress-website.

Niet updaten is een oplossing, maar het is geen verstandige: je loopt onvermijdelijk veiligheidsrisico’s. Wie zijn site straks bijwerkt naar WordPress-versie 5 inclusief Gutenberg, kan zich maar beter voorbereiden. Het is handig als je oefent in een veilige testomgeving om te zien wat Gutenberg is en hoe je huidige site(s) in WordPress erop reageren.

Monique gaat in de workshop onder meer in op de volgende vragen:

  • Wat is Gutenberg en waarom is het bedacht?
  • Hoe kun je de Gutenberg-plugin installeren in een lokale testomgeving?
  • Waar loop je tegenaan?
  • Wat zijn de onderdelen van de klassieke editor en hoe zit dat met Gutenberg?
  • Hoe vind je je weg in Gutenberg?

Vorm

Workshopleider Monique vertelt de ins en outs van Gutenberg en laat je oefenen. In een veilige testomgeving op je eigen website kun je alvast zien wat de effecten van de veranderingen op de WordPress-website van jezelf of van je klanten zijn. Neem daarom je laptop mee.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor leden van Tekstnet en van Logeion. Je bent vertrouwd met WordPress en past het nu al toe voor je eigen website of die van klanten. Het wordt geen workshop WordPress. Monique legt de basis niet uit. We focussen op wat er verandert als je de nieuwe editor laadt. Je oefent met je eigen website of die van een klant.
Je kunt je klanten naderhand ook advies geven over de veranderingen die aanstaande zijn.

Over de workshopleider

Monique Dubbelman van BOE!media is digitaal strateeg en webconsultant. Ze helpt zelfstandig professionals en mkb’ers bij het opzetten, verbeteren en uitvoeren van hun digitale (marketing)strategie. Een belangrijk deel van haar werk is het ontwikkelen van websites in WordPress.

Wanneer?

De middagworkshop wordt twee keer gegeven in Utrecht: op dinsdag 20 maart 2018 en op vrijdag 6 april 2018 van 13.00 tot ca. 16.30 uur. De ontvangst met koffie en thee is vanaf 12.30 uur.

Waar?

Parkhuis Lombok
JP Coenstraat 5
3531 EK Utrecht
Parkhuis Lombok ligt op ongeveer 10 minuten lopen van Utrecht Centraal Station (verlaat het station aan de Jaarbeurszijde). Kijk voor de beste looproute op de kaart.

Kosten

€60 (geen btw van toepassing).

Aanmelden voor de workshop van dinsdag 20 maart

Voor de workshop van 20 maart meld je je uiterlijk 13 maart aan via onderstaand aanmeldformulier.
Leden van Logeion moeten hun lidnummer vermelden onder ‘Opmerkingen’. Wacht op de bevestiging en maak dan €60 over op rekening NL10 INGB 0006172435 t.n.v. Tekstnet. Na betaling ontvang je van het secretariaat een factuur met daarop de vermelding ‘betaald’. Je aanmelding is definitief als je betaling binnen is.

Wil je naar de workshop van vrijdag 6 april? Meld je je uiterlijk 30 maart aan via het aanmeldformulier op deze pagina.

Annuleren

Annuleren voor de workshop van 20 maart kan tot en met 13 maart.
Stuur hiervoor een mail naar bijeenkomsten@tekstnet.nl. We brengen dan wel €15 administratiekosten in rekening. Na die datum is je aanmelding definitief en moet je het volledige bedrag van € 60 betalen.

Meer weten?

Met vragen over deze workshop kun je terecht bij Arthur Snaauw (a.snaauw@textart.nl, 072-5718580) of Lucy Holl (lucy.holl@gmail.com, 06 28 58 65 61).

Direct reserveren

Er zijn nog 0 plaats(en) beschikbaar.

Dit evenement is volgeboekt. Wil je op de wachtlijst? Stuur dan een e-mail naar bijeenkomsten@tekstnet.nl.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.