Fris je eindredactievaardigheden op

Geschreven in door Gerti Vos0 reacties

Georganiseerd door:

Datum en tijd
5 november 2019
Hele dag uur

Locatie
n.n.b. Den Haag
n.n.b.
Den Haag


Ze maken jou als ervaren eindredacteur niets wijs. Je checkt de spelling van aangeleverde stukken grondig, maakt met enkele ingrepen teksten beter leesbaar en bedenkt de juiste invalshoek voor de doelgroep. Toch is het goed om af en toe in de spiegel te kijken. Vaar je volledig op je jarenlange ervaring of gun je je vaardigheden een opfrisbeurt? En hoe gaan collega’s eigenlijk met eindredactionele dilemma’s om?

Deze workshop voor ervaren eindredacteuren van zakelijke en informatieve teksten zet je vaardigheden weer op scherp. Alle aspecten van het vak komen aan bod: scherpere intro’s maken, interviews beter verwerken, verschillen tussen teksten in print en online en taalniveaus vaststellen.

Werkwijze

De workshop wisselt de theorie van eindredactie af met praktische oefeningen. Je praat met elkaar over onder andere de positie van de eindredacteur en deelt ervaringen over nieuwe spellingkwesties en feedback geven op teksten. Tussendoor ga je zelf aan de slag: je fikst intro’s, traint je koppensneller-skills en leert om graphics (illustraties enz.) in te zetten als eindredactionele tool. Bovendien krijg je bevestiging of juist inspiratie van collega’s voor allerlei kwesties die je in je werk als eindredacteur tegenkomt. Na afloop van de workshop ben je op de hoogte van de nieuwste trends in het vakgebied. Je kunt met een alerte blik en nieuwe ideeën teksten naar een nog hoger niveau tillen.

Voorbereiding op de workshop

Na je aanmelding ontvang je een e-mail met de vraag een specifiek leerdoel op te geven. In de workshop laten we zo veel mogelijk van deze leerdoelen aan bod komen. Een week voor de workshop ontvang je cursusmateriaal: oefeningen die je tijdens de workshop gaat doen, checklists en inspiratielijstjes. Neem je laptop mee en zet deze documenten erop. Tijdens de workshop kun je er dan meteen mee aan de slag.

Over de trainer

Hans Vos (1956) is een ervaren eindredacteur. “Ik realiseer me dat onfeilbare eindredacteuren schaars zijn, maar ik vind het een uitdaging om samen vaardigheden aan te scherpen.” Hans heeft ervaring met bijna alle disciplines van de journalistiek: hij schreef voor kranten, was eindredacteur van publieksbladen als Story, Grasduinen en Beau Monde en publiceerde zijn eigen boek Zo werkt onze roddelpers (2009). Daarnaast was hij eindredacteur van de boeken van Sonja Bakker. Momenteel werkt hij als eindredacteur bij ASR Nederland. Met zijn eigen bedrijf Alert Communicatie verzorgt Hans Vos onder andere (incompany)trainingen eindredactie, persberichten en schriftelijke communicatie. Ook geeft hij publiciteitsadviezen aan bedrijven en schrijft hij artikelen voor diverse media.

Workshopdetails

Datum: 5 november 2019.
Voor wie: ervaren eindredacteuren van Tekstnet en Logeion die hun vaardigheden willen opfrissen.
Benodigd materiaal: een laptop met daarop de documenten die je zijn toegestuurd.
Locatie: ergens in Den Haag.

Punten voor Pluslidmaatschap

Deelname aan deze workshop levert je 1 punt op voor het Pluslidmaatschap. Na afloop krijg je een digitaal certificaat als bewijs van deelname. Bewaar je certificaten: daarmee toon je aan dat je 5 punten in 2 jaar hebt gehaald en word je Pluslid.

Meer informatie en aanmelden

Met inhoudelijke vragen kun je terecht bij Annemieke Bos of Karin Michielsen. De aanmelding gaat na de zomer van start.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.