Begrijpelijke taal voor ons allemaal

Geschreven in door Gerti Vos6 reacties

Georganiseerd door: Utrechtse Communicatiekring & Tekstnet

Datum en tijd
3 april 2019
18:00 - 21:00 uur

Locatie
Seats2Meet
Moreelsepark 65
Utrecht


In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je die schriftelijk wilt of moet bereiken, is het belangrijk dat de tekst in begrijpelijke taal is geschreven. Dat is trouwens ook prettig voor mensen zoals wij, die goed kunnen lezen. Want wij krijgen ook vaak teksten onder ogen waarvan we denken: wat stáát hier nu eigenlijk?
Hoe kun je begrijpelijk communiceren? Waarom is dat belangrijk? En hoe krijg je je organisatie mee? Daarover gaat deze themabijeenkomst ‘Begrijpelijke taal voor ons allemaal’, van de Utrechtse Communicatiekring in samenwerking met Tekstnet, de landelijke vereniging voor tekstschrijvers.

Ben je geen tekstschrijver of vormen laaggeletterden niet direct jouw doelgroep? Lees dan toch verder. Want begrijpelijke taal is prettig voor ons allemaal.

Het programma

18.00 uur: inloop met soep en broodjes
18.30 uur: start programma
21.00 uur: netwerkborrel

Waarom begrijpelijke taal?

Meedoen begint met begrijpen waar het over gaat. Daarom is begrijpelijk communiceren zo belangrijk, zegt voorzitter Dennis van Rooyen van EdLoket. Bij EdLoket lezen cliënten met een licht verstandelijke beperking brieven en beleidsstukken van zorgorganisatie Amerpoort. Samen met de afdeling communicatie geven ze tips om die teksten begrijpelijk te maken.

Hoe dan?

Is het genoeg om teksten op B1- of A2-niveau te schrijven? Wat kun je bereiken met beeld, geluid of pictogrammen en andere niet-tekstuele oplossingen? Tekstschrijver Marjolein Zinkstok, lid van Tekstnet, gaf vroeger lees- en schrijfcursussen aan laaggeletterden en geeft voorbeelden en tips voor betere communicatie met deze groep.

Aan de slag

Wie kan draken van zinnen het snelst en het best herschrijven? Vanavond spelen we een variant op de Utrechtse Taalbattle. Wij hebben wat zinnen op voorraad. Nog liever gebruiken we zinnen uit jullie praktijk. Stuur ons dus vooraf jullie onbegrijpelijke, ingewikkelde en tongbrekende zinnen toe! Ga jij de uitdaging aan?

Begrijpelijke taal voor en door allemaal

Begrijpelijk communiceren gaat over veel meer dan taal alleen. Want hoe zorg je ervoor dat iedereen in de organisatie begrijpelijk gaat schrijven? Hoe kun je klanten verlossen van lastige aanmeldprocedures en onduidelijke regels? De gemeente Utrecht wil de begrijpelijkste gemeente van Nederland worden en is nu drie jaar op weg. Dominique Simhoffer is als communicatieadviseur verbonden aan het project Gastvrij Utrecht. Vanavond vertelt zij hoe de gemeente Utrecht dit aanpakt en wat daarbij wel of niet goed werkt.

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats bij Seats2Meet aan het Moreelsepark 65 (Hoog Catharijne, kantoren Hoog Overborch, 2e etage) in Utrecht, op loopafstand van Utrecht CS.

Punten voor Pluslidmaatschap

Deelname aan deze workshop levert je 1 punt op voor het Pluslidmaatschap. Na afloop krijg je een digitaal certificaat als bewijs van deelname. Bewaar je certificaten: daarmee toon je aan dat je 5 punten in 2 jaar hebt gehaald en word je Pluslid.

Kosten

Deelname aan deze bijeenkomst (inclusief soep en broodjes) kost € 15.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 25 maart 2019 aan via het formulier onderaan deze pagina. Wacht op de bevestiging en maak dan € 15 over op rekening NL10INGB0006172435 t.n.v. Vereniging Tekstnet. Na betaling ontvang je van het secretariaat van Tekstnet een factuur met daarop de vermelding ‘betaald’. Je aanmelding is definitief als je betaling binnen is.

Meer weten

Met inhoudelijke vragen kun je terecht bij Marjolein Zinkstok of Marianne Kalkman.

Meld je aan

Reacties

 1. Author

  Leuk Ceciel! Schrijf je je wel nog even in? Als je inlogt, verschijnt het aanmeldformulier onderaan deze pagina.

 2. Hoi Gerti,
  Ik had me ook aangemeld (dacht ik), maar heb geen mail ontvangen en (dus) ook nog niets betaald.
  Is er op mijn komst gerekend?
  Hartelijke groet,
  Marleen Kamminga

  1. Author

   Marleen, ik zie je aanmelding niet terug, maar ik zal je vraag doorsturen aan Marjolein Zinkstok. Misschien is er nog een plekje!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.