Een marktconform tarief

Geschreven in Blog, Ondernemerschap door Wout Sorgdrager5 reacties

Iemand uit de buitengebieden van mijn netwerk liet weten dat ze zich had aangesloten bij Schrijversplaza. Ik kan er niets aan doen, dan word ik jaloers. Waarom zij wel en ik niet?

Daar moet ik het mijne van weten. En zo kom ik op dat plein en zo lees ik over ambitie, proefteksten, handmatig beoordelen, strenge controle en kwaliteitsverwachtingen. Ik lees deze tekst:

Een toelating tot ons professionele netwerk is niet voor iedere tekstschrijver weggelegd. Wij willen alleen de beste tekstschrijvers. Daarom wordt iedereen die de ambitie heeft om voor ons te schrijven uitgebreid handmatig beoordeeld. In eerste instantie gebeurt dit door het insturen van een aantal proefteksten. Als deze worden goedgekeurd mag de tekstschrijver beginnen aan de eerste opdracht. In de aanloopfase is er sprake van een strenge controle op elke opgeleverde tekst. Zo zijn de kwaliteitsverwachtingen duidelijk en leggen we een gefundeerde basis bij iedere tekstschrijver.
Ai. Ze willen alleen de beste tekstschrijvers. In een soort van baldadige overmoed klik ik door. Er kan me niets gebeuren. En bovendien: uitgebreid handmatig beoordeeld worden, dat lijk me wel wat. Als ik doorlees, merk ik dat ik het niet ga redden bij Schrijversplaza. Een eis is bijvoorbeeld dat ik het Groot Dictee der Nederlandse Taal leuk vind en dat ik er weinig fouten in maak. Ik vind het Groot Dictee erg leuk. Maar de vorige keer had ik 18 fouten. Is dat weinig? Ik denk dat ze bij Schrijversplaza de lat hoog leggen.

Nog één stoutmoedig klikje dan, gewoon, om de gifbeker maar helemaal leeg te drinken. Je wordt ongetwijfeld vorstelijk betaald als tekstschrijver, daar bij Schrijversplaza. Ik lees namelijk dat ze marktconforme tarieven hanteren.

Inmiddels zit ik weer. Weet u wat een marktconform tarief is? Ik wel. En u wilt het niet weten. Hoe was dat ook al weer met die pinda’s en betalen?

Over de auteur

Wout Sorgdrager

Bekijk hier zijn volledige Tekstnet profiel.

Reacties

    1. Author

      Nee, ik pas ook. Maar dat is een wel een zekere luxe, realiseer ik me. Niet iedere zelfstandige tekstschrijver kan zich dat veroorloven.

  1. Mijn wantrouwen tegen dit soort sites is dat ze een mooi overzicht krijgen van het aanbod en vervolgens alle opdrachten lekker aan zichzelf of vriendjes geven – de aangesloten tekstschrijvers in de waan latend dat ze überhaupt een kans maken. Zo was het dertig jaar geleden bij een clubje dat zich Copy Consultants noemde en in de sjieke PC Hooftstraat zetelde; mijn gegevens verstoften daar in hun hangmap en er zat toevallig één echte tekstschrijver lekker te werken aan die ene opdrachtgever die ze hadden. Twee jaar later had ik nog steeds niets van ze gekregen – zelfs geen Nieuwjaarswensen. Toen ben ik mijn gegevens weer terug gaan halen en had ik mijn lesje geleerd.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.