Dikke Van Dale

Geschreven in Blog, Taal door Olga Leever0 reacties

Van Beyoncévlieg tot zelfscankassa: de nieuwe Dikke Van Dale bevat 18.000 nieuwe woorden. En ik kan ze álle 18.000 opzoeken, want ik heb ‘m aangeschaft!

De dag na verschijning werd het woordenboek bij me thuisbezorgd. Voorzichtig opende ik het sjieke zwarte doosje en haalde het driedelige boekwerk uit het cellofaan. Wat een schoonheid! Wat een mooi bezit! Maar wat moet een tekstschrijver nog met een papieren woordenboek? Graag vertel ik je hoe ik deze diepte-investering voor mezelf rechtvaardigde.

Allereerst: de Dikke Van Dale is zeer compleet. Natuurlijk is het mogelijk om de spelling en betekenis van heel veel woorden gratis via internet te vinden. Maar ik vind het fijn om in één moeite door de betekenis, het gebruik in de context en andere belangrijke informatie te bekijken. Zo wilde ik vorige week bij het herschrijven van een financieel document de spelling van winst-en-verliesrekening checken. Ik lees dan meteen even wat dit ook weer betekent, zodat ik zeker weet dat mijn tekst straks helder is voor een brede doelgroep. Tegelijkertijd realiseer ik me dat het woordenboek vandaag alweer gedateerd is. Er komen immers steeds nieuwe woorden bij. Dit heeft de uitgever slim opgelost: bij aanschaf van het boek kreeg ik een code die me een jaar lang toegang geeft tot de Dikke Van Dale online. Via deze site heb je toegang tot allerlei extra’s, zoals 80.000 woordsamenstellingen. En de Van Dale Wiki, waarin iedereen aanvullingen kan vermelden.

Een tweede argument voor de aanschaf is het overzicht dat papier je biedt. Blader door het woordenboek en je begrijpt wat ik bedoel. Een voorbeeld: van woorden met veel betekenissen zie je in één oogopslag de snelle uitleg. Neem afleggen: de achttien betekenissen staan klein gedrukt op een rijtje; de uitgebreide uitleg staat rechts achter het vetgedrukte woord. Ook zijn in deze editie 500 illustraties toegevoegd om termen te verklaren die lastig uit te leggen zijn. Bijvoorbeeld scharniergewricht  en scepter.

De voornaamste reden voor deze investering was echter pure hebzucht. De vorige versie voldeed nog prima. Als ik dan toch ultiem up-to-date had willen zijn, had ik voor €100,- minder de online versie kunnen kopen – ook ideaal als app op mijn telefoon. Maar ik wilde dit prachtige boek gewoon in mijn kast hebben staan. Als taalliefhebber kún je niet zonder, vind ik.

Kortom: een ijzersterk argument om de Dikke Van Dale te kopen is er niet. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Mijn hart maakt elke keer een sprongetje bij de aanblik van de cassette met boekwerken in mijn kast. Wat zijn ze mooi, die boekruggen met letters die in reliëf in het roomwitte karton staan gestanst. Van alle niet-relevante aankopen in mijn leven is dit toch wel één van de betere!

Over de auteur

Olga Leever

Bekijk hier haar volledige Tekstnet profiel.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.