Dichtbundel ‘Moderne gedichten voor mannen’

Geschreven in Trots op door Marcel Uljee

Ik heb nogal een hekel aan klassieke poëzie. Dat er van mij als tekstschrijver en tijdschriftjournalist nu opeens een dichtbundel verschijnt, lijkt daarom een klein wonder. Dat is het niet. Uitgedaagd door een vriend en kunstenaar begon ik JUIST DOOR mijn allergie in 2011 met het schrijven van moderne gedichten: op mijn manier. Ik ontwikkelde een eigen stijl. Kort, krachtig en zonder rijm. Ik wil veel zeggen met weinig woorden. Dingen waar nog geen woorden voor zijn.

In de zomer van 2018 lag er een flinke stapel gedichten waar ik trots op was. Ik maakte een selectie voor een boek en stuurde die zonder hoge verwachtingen naar enkele uitgevers. De markt voor dichtbundels is immers klein. Toch bleken meerdere uitgevers het boek te willen uitbrengen, juist door de moderne stijl die volgens hen een breed publiek aanspreekt. Sommigen noemen het ‘mannenpoëzie’. Het boek noemde ik daarom ‘Moderne gedichten voor mannen’, met een vette knipoog en als ondertitel: ‘en stiekem ook voor vrouwen’. Vooral vrouwen lezen nu het boek, vermoedelijk door de titel. 

Mijn uitstapje als ‘dichter’ levert leuke schrijfopdrachten op. Als locatiedichter en met gedichten voor tijdschriften en een bierbrouwer. Wordt ook vervolgd dus.

Eric Hoogeweg – de Tekstwerkplaats.nl