Carolien Nout

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

‘Het is juist leuk om je schrijfstijl te blijven ontwikkelen met al die nieuwe media, zoals video, podcast en combinaties van beeld en tekst.’ Eens in de maand zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Carolien Nout:

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
Na mijn studie Frans ben ik in het communicatievak gerold. Maar het schrijven bleef kriebelen. Vijftien jaar geleden heb ik de stap gezet naar freelance journalist/redacteur. Geen dag spijt gehad.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Ik schrijf vooral journalistieke teksten voor vakbladen en websites, veelal voor het onderwijs. Dat is een fantastische sector waar iedereen een mening over heeft, als professional of ervaringsdeskundige. Verder redigeer ik teksten, bijvoorbeeld onderzoeksrapporten, naar publieksversies.

Wat is jouw advies aan collega’s?
In het begin zat ik wel eens briesend achter mijn pc als een auteur het helemaal niet eens was met mijn redactionele ingrepen. Mijn tekst was toch veel lekkerder leesbaar en beter? In de loop der tijd heb ik leren waarderen dat bijvoorbeeld juristen ook taalliefhebbers kunnen zijn die met precisie schrijven. Belangrijke les: natuurlijk schrijf je voor de lezer, maar vergeet niet om de auteur mee te nemen in je werk.

Welke ontwikkelingen zie je in je vak?
Omdat ik al een tijdje meedraai, is het mooi om te zien dat de paniek van enkele jaren geleden over verdwijnende print onterecht was. Print blijft bestaan maar anders. Online teksten veranderen van superkort naar longreads. Er is meer combinatie van beeld en tekst, er zijn nieuwe media, zoals video en podcast. Het is juist leuk om zo je schrijfstijl te blijven ontwikkelen.

Wat is je mooiste Tekstnet-ervaring?
Dit jaar organiseer ik TekstPRETwerken, het ondeugende broertje van Tekstnetwerken, samen met Corianne, Martin, Ferdinand en Elke. Een dag vol sprankelende, grappige en serieuze workshops om weer in contact te komen met je schrijvershart. Gaaf om te organiseren. Zelf ga ik ook een workshop geven: Tekstschrijvers be like…, humoristische memes maken over ons vak. Je kunt je nog inschrijven als je snel bent!

Carolien Nout – www.caroliennout.nl