Brochure inloophuis mensen met kanker

Geschreven in Trots op door Marcel Uljee

De Honingraad in Breda is een inloophuis voor mensen met kanker. Ook mensen uit de omgeving van de patiënt zijn welkom. Vrijwilligers doen al het werk. En een van hen vroeg me om de tekst voor een brochure ‘een beetje bij te werken’. Ik werd uitgenodigd voor een redactievergadering. Acht mensen. Het grafisch ontwerp was al af. Alleen de teksten moesten er nog in. En dat was een hele stapel.

Ik stelde de gebruikelijke vragen. Waarom een brochure? Voor wie? Wat moet de lezer na lezing denken? Waarom deze onderwerpen? En waarom hebben jullie voor de u-vorm gekozen? Weinig reactie. Alleen de laatste vraag leverde iets op: ‘Uit respect voor onze gasten.’

Gelukkig was een van de aangeleverde teksten erg goed: mensen in beeld, sfeer getekend, gevoelens verwoord, heldere zinnen. Kortom, een aansprekende tekst. Dat vonden de andere auteurs ook en ze gingen aan de slag. De u-vorm bleek ineens niet meer passend.

Alle teksten moesten nog worden gehalveerd. Mijn taak. Meer herschrijven dan redigeren. Iedereen tevreden. Toen de vormgever daarna de tekststructuur hier en daar om zeep bracht, moest ik nog even ingrijpen. Maar het resultaat was een brochure om trots op te zijn.

Joost Scheifes – www.scheifes.nl