Anke Langelaan

Geschreven in Spotlight door Marcel Uljee

“Ga niet alleen uit van wat je te bieden hebt, maar vooral ook van de behoefte van je klanten en hoe jij daar met jouw kwaliteiten op in kunt spelen.” In deze rubriek zetten we een Tekstnet-collega in de spotlight. Deze keer is dat Anke Langelaan: 

Hoe en wanneer ben je tekstschrijver geworden?
In 2004 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht, daarna heb ik een paar jaar in de regionale journalistiek gewerkt en vervolgens verschillende redactionele banen gehad. In 2015 besloot ik voor mezelf te beginnen omdat ik onafhankelijker wilde zijn en mijn eigen kansen wilde creëren.

Wat voor werk doe je en voor wie?
Als zelfstandige specialiseer ik mezelf in ghostwriting. Naar aanleiding van een aantal opdrachten in die richting (ik schreef onder andere de teksten voor de bestsellers van Fajah Lourens) merkte ik dat die expertise goed aansluit bij mijn vaardigheden en brede redactionele ervaring. Daarnaast werk ik parttime als redacteur bij Brainport Development, de economische ontwikkelmaatschappij voor Brainport Eindhoven. Daarvoor schrijf ik veel over hightech.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Dat ik veel verschillende mensen en onderwerpen leer kennen en mag spelen met taal.

Wat is jouw kracht als tekstschrijver?
Brede leergierigheid, een groot empathisch vermogen, goede interviewtechnieken en beheersing van diverse schrijfstijlen/tones of voice.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Heb een ondernemende mindset; wees proactief, denk flexibel en ga niet alleen uit van wat je te bieden hebt, maar vooral ook van de behoefte van je klanten en hoe jij daar met jouw kwaliteiten op in kunt spelen. De kunst is dan om tegelijkertijd dicht bij jouw persoonlijke motivatie en plezier in je werk te blijven.

Waarom ben je lid geworden van Tekstnet? Wat heb je aan Tekstnet?
Aansluiting bij vakgenoten, leerzame workshops en waardevolle bijstand, bijvoorbeeld de heldere algemene voorwaarden die onlangs voor leden werden opgesteld en informatie over de AVG (in de creatieve vorm van een mooi digitaal magazine).

(Foto: Bram Saeys)

Anke Langelaan – www.letterlijklangelaan.nl