Ambtelijk Woordenboek en Schrijftips voor ambtenaren op Tekstnet.nl

Geschreven in Actueel door Webredactie1 reactie

Handig voor tekstschrijvers én schrijftrainers: het Ambtelijk Woordenboek en de Schrijftips voor ambtenaren van Wouter de Koning. Ze stonden tot voor kort op een gratis website. Omdat die website stopte, dreigden ze te verdwijnen. Zonde! Daarom heeft Tekstnet ze onderdak geboden.

Je vindt ze op onze website. Handig voor tekstschrijvers én schrijftrainers. Zeker als we er met z’n allen levende documenten van maken. Heb je een aanvulling of verbetering? Geef het door.

Bekijk het Ambtelijk woordenboek
Bekijk de Schrijftips voor ambtenaren

Ben je benieuwd naar het verhaal achter beide publicaties? Lees dan hieronder het interview met Wouter de Koning.


Hoe zijn het Ambtelijk Woordenboek en de Schrijftips voor ambtenaren ontstaan?

Als projectleider van de taalcampagne Helder Haags heb ik beide boekjes geschreven. Drie jaar mogen doen, daarna ben ik als freelancer eigenlijk gewoon doorgegaan, maar dan overal.

Het boekje met schrijftips is ontstaan vanuit eerder redactiewerk bij de overheid. Op een bepaald moment ken je de typische ambtelijke stijl. Passief, lange zinnen, veel komma’s en weinig beeldende taal, laat staan beeldmateriaal. Daar biedt het boekje dus tips voor.

Het woordenboekje is ontstaan omdat ik tijdens mijn schrijftrainingen merkte dat veel schrijvers niet echt snel met een frisser woord voor een stoffige ambtelijke term konden komen. Het woordenboek helpt daarbij.

Is er een relatie met Helder herschreven Haags van Jan Renkema?

Dat onderzoek is in opdracht gedaan. Aardige man, die Renkema! We hebben ook geleerd dat we in korte brieven van 1 A4 vooral géén tussenkopjes moeten gebruiken.

Kun je iets vertellen over de reacties op de tips/lijst?

Veel collega’s vinden het gewoon leuk. Veel mensen vinden het ook goed als ze merken dat het om kostenbewustzijn gaat. Onduidelijk taal kost onnodig veel geld. Mensen gaan bellen en dergelijke. Jij wil een boodschap kwijt, dus aan jou de taak om dat goed te doen.

Zijn de boekjes nog nodig of schrijven ambtenaren tegenwoordig beter?

Veel teksten en overheidssites worden tegenwoordig geschreven door van die freelancers zoals ik. Dus een leek zou zeggen dat het beter gaat. Maar als je echt in de stukken duikt, weet je wel beter. Er wordt nauwelijks echt geïnvesteerd in de schrijfvaardigheid van ambtenaren. Helaas.

Wat hoop je dat er gaat gebeuren nu de boekjes op Tekstnet.nl staan?

Nou, ten eerste superleuk dat ze beschikbaar blijven. Daar ben ik blij mee. Ze zijn gemaakt om te gebruiken. Dus ik hoop dat meer en meer mensen ze ontdekken!

Heb je tips voor tekstschrijvers en teksttrainers die met ambtenaren gaan werken?

Wees een beetje lief. Het is makkelijk om flauwe grappen over ambtelijke taal te maken. Maar vergeet niet dat de ambtenaar te maken heeft met allerlei min of meer ‘meeschrijvende’ partijen. De politiek, het afstemmen van beleid, het poldercompromis, openbaarheid van stukken enzovoorts enzovoorts.

Wil je betrokken blijven bij aanvullingen en uitbreidingen?

Túúrlijk.

Wouter de Koning (wouterdekoning@gmail.com)

Reacties

  1. Wat superleuk, deze samenwerking! Het afgelopen jaar ontedekte ik inderdaad, notabene tíjdens een training, dat die website werd opgedoekt. Ik heb hem, naast een paar andere sites, keer op keer aanbevolen. Daar kan ik nu dus gelukkig toch mee doorgaan. Fijn!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.