Superformaweldegeine fantakolosachtig

Geschreven in Blog, Spelling, Taal door Simone Van de Wijdeven0 reacties

“Jupp mam, vnv ben ik sws nt thuis. Ik moet nog ff werken op de uni. Ik eet wel mee, mr laat thuis, w8 nt op mij. Thx.” Een app vol met afkortingen: handig want snel, of gaat het ten koste van de schrijfvaardigheid?

“Ff appen, tvalt mee voor spelling”. Dit is de kop van een artikel in het NRC van 24 januari 2019. Taalwetenschapper Lieke Verheijen onderzocht aan de Radboud Universiteit het taalgebruik van jongeren in chats, sms’jes, tweets en whatsappjes en de invloed ervan op hun schrijfprestaties op school. Wat blijkt? Tieners die veel appen en chatten en daarbij allerlei afkortingen gebruiken, maken minder spelfouten. Daarnaast schrijven jongeren die in hun berichtjes de taal creatief gebruiken, ook op school betere teksten in het Standaardnederlands. Wie had dat gedacht? Ik ben blij in ieder geval om dat te lezen. Als taalkundige vind ik een goede schrijfvaardigheid belangrijk.

Maar waarom afkorten?

Op vrijdagavond kreeg ik een app van mijn jongste zoon met de volgende boodschap:

“Jupp mam, vnv ben ik sws nt thuis. Ik moet nog ff werken op de uni. Ik eet wel mee, mr laat thuis, w8 nt op mij. Thx.” Tsja, denk ik, hij had ook kunnen schrijven: “Mam, ik eet mee maar ik ben laat thuis.” De boodschap is even duidelijk, alleen korter en prettiger leesbaar. 

Volgens het onderzoek korten jongeren woorden af om het geschreven gesprek meer op spreektaal te doen lijken. Ook spelen de snelheid van typen en communiceren een rol en heel soms gaat het om de speelsheid van het typen en creatief zijn met taal. Als ik mijn zoon vraag waarom hij zoveel afkortingen gebruikt, zegthij nuchter: “Dan hoef ik niet zoveel letters te typen.” Daar valt natuurlijk over te twisten, want de tijd die je investeert in het typen van je bericht is ook afhankelijk van de lengte van je bericht. Mijn zoon gebruikt in zijn bericht namelijk maar liefst 117 tekens, ik 38. Dus wat gaat sneller? 

Lengte van het bericht

Ik ben dus geneigd om ook de lengte van je bericht als reden aan te voeren voor het wel of niet gebruik van afkortingen. Als mogelijke ondersteuning hiervan,  geef ik als voorbeeld de apps van mijn oudste zoon. Die houdt van heel kort en krachtig. Zijn apps tellen vaak maar een woord (“prima”, “bedankt”, “Skype”) tot maximaal drie à vier woorden (“Kun je nu eventjes” “Kun je vanavond skypen?” ”Aangeboden op Marktplaats?”). Hij kort dan ook nooit af. 

RSI

Als ik naar mezelf kijk, moet ik eerlijk bekennen dat ik ook afkortingen gebruik. Het beperkt zich vaak tot idd (inderdaad), iig (in ieder geval), trusten (welterusten). Soms laat ik het woordje IK weg. Maar de reden dat ik afkortingen gebruik, heeft geenszins te maken met de eerder genoemde redenen. Het heeft eenvoudigweg te maken met opkomende RSI. Soms voel ik zeurende spierpijn in mijn ‘app-arm’. Dat maakt het gebruik van afkortingen opeens heel aantrekkelijk. 

Gewoon leuk

De laatste reden die ik kan verzinnen om afkortingen te gebruiken in apps, is omdat het ook gewoon leuk kan zijn. Je gebruikt termen en woorden die je in een mail niet zo snel zult gebruiken. Maar bij appen mag dat, zeker in combinatie met een paar sprekende emoticons. Zo ontving ik onlangs een app van een vriendin. Ze had goed nieuws te melden en eindigde haar bericht met: Superformaweldegeinefantakolosachtig. Dit is het mooiste voorbeeld van aan elkaar geplakte afkortingen. Geen enkel Standaardnederlands woord kan hier tegenop!


Foto door Andre Hunter gevonden op Unsplash

Over de auteur

Simone Van de Wijdeven

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.